Filip von Arx en Michiel Gelens

Eerste Belgisch tequilamerk komt uit Hallaar

HEIST-OP-DEN-BERG - Filip von Arx (45) uit Hallaar bij Heist-op-den-Berg en Michiel Gelens (35) uit Mol brengen met ‘Casoro’ als eerste Belgen ooit een eigen tequilamerk op de markt. “Interesse in ambachtelijke spirits werd de passie van waaruit Casoro ontstond”, vertelt oprichter Filip von Arx. De tequila wordt gemaakt in Mexico.

Filip, in het dagelijks leven actief als interimmanager, lanceerde enkele jaren geleden Golden Mountain Moonshine. “Golden Mountain Moonshine wordt compleet natuurlijk gestookt, naar analogie met de heimelijk gestookte Moonshine uit de jaren 20 in Amerika.”

Het tequilaverhaal start in 2018, wanneer Filip Mexico bezoekt. “Ik ben gefascineerd door spirits met een mooi traditioneel verhaal. Tijdens onze reis verbaasde ik me over de wijze waarop tequila gemaakt wordt. Bijzonder ambachtelijk en met een ongekende passie. Tequila is een mooi en nobel product met een heel rijke traditie waar ik me in ben gaan verdiepen. En uiteraard was ik getriggerd om ook zelf tequila te maken. De horeca-ervaring van Michiel, die sinds enige tijd mee Golden Mountain leidt, is voor deze spirit zeker een pluspunt.”

Volgens zakenpartner Michiel Gelens was het niet eenvoudig. “Tequila mag enkel gemaakt worden in de provincie Jalisco en maakt echt deel uit van de Mexicaanse cultuur. In een eerste fase zochten we een Master Tequilero die bereid was onze tequila te ontwikkelen. Vervolgens registreerden we onze merknaam Casoro in Mexcio.”

Bijzonder is de toelating van de Consejo Regulador del Tequila (CRT), een interprofessionele organisatie die alle producenten en actoren overkoepelt. “Zonder zo’n toelating maak je gewoon geen tequila”, vervolgt von Arx. “Eens die toelating op zak, konden we na het ontwikkelen van de basissmaak de tequila laten rijpen, op eenmaal door Jack Daniels gebruikte witte eiken vaten”, zegt Gelens.

Casoro is 100% Blue Weber Agave zonder toevoeging van suikers, de hoogste categorie volgens CRT. “Een ‘small batch ultra premium tequila’. De planten worden pas na zeven jaar én volledig met de hand geoogst. Onze tequila is verkrijgbaar in de klassen blanco, reposado, añejo en añejo cristalino. Het smaakpatroon van Casoro is uiterst zacht met een mooie ronde Agavesmaak. Casoro añejo cristalino is een echt buitenbeentje: na het rijpen wordt de tequila gefilterd waarbij de typische geel/gouden kleur verdwijnt. De smaak wordt daardoor nog wat ronder en zachter.”
Casoro, huis van goud, verwijst naar de plaats waar de Blue Weber Agave groeit. “Bij een bezoek zorgde zon voor een onweerstaanbare gouden gloed over de velden, vandaar Casoro.”

Corona maakte het er niet makkelijker op. “Over en weer reizen was een tijd niet mogelijk, dus gingen er tijdens de proeffase geregeld tequilastalen over en weer. Nu staat er – na drie jaar van testen, finetunen en rijping – eindelijk een lading klaar bij transport Hendrickx in Hulshout. Dat bedrijf helpt ook mee inklaren, een huzarenstukje in de huidige transportcisis”, aldus von Arx. “Onze ambitie is tequila populair te maken in ons land. Puur, of in heerlijke cocktails. Het is een eerlijk en zuiver natuurproduct, zonder toegevoegde suikers, dat zeker een plaats naast andere topspirits in de bar verdient.”

www.casorotequila.com