About Blue Lotte Martens (achteraan).

Stoffenbedrijf zet DIY-box “PILLOVER” in de markt

LEUVEN –  Het Leuvense Atelier Lotte Martens heeft in samenwerking met een aantal lokale partners het circulaire concept PILLOVER in de markt gezet. PILLOVER leert de consument om zelf een design kussen te maken uit truien die in de vergeethoek zijn beland.

PILLOVER is een DIY-pakket dat duurzaamheid letterlijk tot in de huiskamer brengt. Het pakket, in de vorm van een box, leert je hoe je een design kussen maakt. Alle materialen zitten in de doos, samen met een stap voor stap handleiding. Dat klinkt als een mooi maar niet zo spectaculair geschenk, maar het is een lokaal en duurzaam verhaal met verschillende lagen.

Truien in de vergeethoek

Basismateriaal voor het pakket is een trui die in de vergeethoek was beland. “Jaarlijks zamelt Kringwinkel ViTeS meer dan 9 000 000 kg goederen in, die we maximaal lokaal hergebruiken,” vertelt Ingrid Deroo van Kringwinkel ViTeS. “Voor PILLOVER selecteren we in onze vestiging in Boortmeerbeek truien uit het ingezamelde textielaanbod. We letten daarbij op de juiste basiskleur en een mooie gebreide structuur. Zo krijgt een trui die in de vergeethoek belandde een nieuw leven.”

Antwoord op fast fashion

De geselecteerde truien krijgen vervolgens een blinkende print, in het Leuvense Atelier Lotte Martens. “Onze druktechniek is gepatenteerd omwille van zijn wasvastheid en we drukken volledig op waterbasis,” zegt zaakvoerster Lotte Martens. “Op die manier zetten we het duurzame verhaal kracht bij. PILLOVER is geen afgewerkt kussen, maar een DIY-pakket. Je krijgt dus niet alleen een kussen, maar een maakervaring, met een verzorgde handleiding waar iedereen mee aan de slag kan. Het is een antwoord op fast fashion, maar evengoed een doe-moment waar je blij van wordt. Met een luxe kussen voor je interieur als eindresultaat.” De kussens worden geleverd met ondergrond in zwart, ecru en grijs.

Kussen vullen

“Met de resten van de trui, ga je het kussen vullen. De trui wordt dus tot de laatste vezel opnieuw gebruikt,” vult Geert Vaes van mede-initiatiefnemer Leuven Mindgate aan. “Textiel en duurzaamheid is een moeilijk verhaal. Elke stap in het productieproces weegt op de omgeving. Dit staat ver weg van de prijs die een consument uiteindelijk betaalt. Een afgedankt kledingstuk is bovendien amper te deconstrueren tot een grondstof. PILLOVER vertelt dit verhaal, terwijl je zelf een trui van de textielberg redt.”

Meer producten en workshops

Voor dit jaar rekent Atelier Lotte Martens op 750 verkochte boxen. Voor 2022 staat een uitbreiding van het circulaire concept naar 4 producten op de planning. Om de kneepjes van het vak van A tot Z onder de knie te krijgen worden er ook workshops georganiseerd.

Bij Atelier Lotte Martens werken 4 personeelsleden en een rist freelancers.