Jonas Kellens © Ian Segal.

Maak kennis met Jonas Kellens, Gastheer van het Jaar

Jonas Kellens, zaakvoerder en sake sommelier van fine dining restaurant DIM Dining, werd door Gault & Millau uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar. Jonas Kellens kookte in een vorige carrière bij sterrenchefs Viki Geunes (Zilte) en Danny Horseele, maar maakte een grote carrièreswitch toen hij tijdens een lang verblijf in Australië sake leerde kennen.
Het harde werkritme aan de kookpotten verving hij met evenveel passie door een nieuwe uitdaging: fine dining combineren met sake, en als gastheer andere mensen gelukkig maken. Dit doet Kellens sinds 2019 als zaakvoerder, gastheer en gastronomisch sake sommelier van DIM Dining, in tandem met chef Simon van Dun.

Jonas Kellens is een bescheiden, nuchtere man, maar zodra hij een bijzondere sake voor je uitschenkt, verandert de blik in zijn ogen. Hij verkoopt geen vanbuiten geleerd tekstje, maar is één brok emotie als hij mag praten over wat hij zelf heeft geleerd, geproefd en ontdekt.

Jonas Kellens: “Sakebrouwers behandelen hun sake met dezelfde liefde waarmee een kind wordt opgevoed. De liefde en het respect voor deze drank wil ik ook aan onze Belgische gasten overbrengen.”

Zijn keuzes zijn altijd eigenzinnig en doordacht: hij zal een bepaalde sake bijvoorbeeld tegen de regels in niet ijskoud schenken maar op kamertemperatuur, omdat dit het natuurlijk aroma veel beter tot uiting laat komen. We zijn het niet gewend om sake bij de maaltijd te drinken en daarom is elke gang een avontuur. Jonge sake, oude sake, frisse sake, gerookte sake: een wereld van smaken gaat voor je open. Jonas Kellens heeft al veel gasten bekeerd. De sake-kaart van DIM Dining is dan ook de grootste sake kaart die je in België kan vinden.

Jonas Kellens: “We hebben nu bijna 200 verschillende sakes in het restaurant. Vijftig daarvan worden gebruikt bij de food pairing. Ik ben enorm trots als ik zie dat foodies die normaal wijn zouden bestellen, overschakelen naar sake. Ik wil de liefde voor sake op een educatieve en eerlijke manier doorgeven- en dat schijnt te lukken.”

 

Jonas Kellens en Simon van Dun reizen jaarlijks naar Japan om zich bij te scholen, en Jonas Kellens haalde met WSET de voor Europa hoogst mogelijke graad en werd officieel sake sommelier. Kellens geeft ook sake-opleidingen via de Sake Sommelier Association, de grootste sake-school buiten Japan.

Jonas Kellens: “Onze plicht is om een van de mooiste beroepen terug te laten heropleven. Service is even belangrijk, als niet belangrijker, als het menu. Mogen wij de generatie zijn waar goeie service weer herleeft doorheen deze voor horeca moeilijke tijden.”

Wie vandaag een Omakase meergangenmenu (chef’s choice) bestelt bij DIM Dining, wordt deelgenoot van een uitzonderlijke beleving. De ingrediënten op je bord, vaak uit Japan zelf, worden door chef Simon op een prikkelende, uitdagende manier geserveerd. Wie kiest voor de sake pairing -bij elke gang een andere sake-  krijgt er nog een schitterend staaltje storytelling van Jonas Kellens bovenop.

DIM Dining heeft een 15,5/20 Gault & Millau score in 2022 en werd eerder al uitgeroepen tot Aziatisch Restaurant van het Jaar door Gault Millau in 2020.