tectum management JG

Tectum dekt door: nu al 6 miljoen per jaar

Een omzet van 250 miljoen euro en uitbreiding naar Frankrijk en mogelijk ook Duitsland. Dat zijn de hoofdpunten van het strategische plan dat het Genkse bedrijf Tectum Group voor 2025 wil uitrollen. Met vandaag zo'n 6 miljoen vierkante meter dak dat wordt gedekt, is Tectum is de derde finalist voor de award van Limburgse Ondernemer van het Jaar.

Tectum Group, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, werd in 1981 in Hasselt opgericht door Jean Biesmans en Lydie Schols onder de naam VHB. Met de overname in het jaar 2000 van het veel grotere Antwerpse Dekkers werd het bedrijf meteen een van de grootste dakdekkers van België. “Een kwestie van David en Goliath”, zei gedelegeerd bestuurder Rudy Evens daar eerder over. Sinds 2017 is het bedrijf gevestigd in Genk, waar 11 miljoen euro geïnvesteerd werd in een nieuw hoofdkantoor en een volautomatisch distributiecentrum.

Vandaag is de Tectum Group een internationale speler met 27 locaties in vier landen, met name in de Benelux en Polen. “Wij kozen twintig jaar geleden bewust voor decentralisatie”, legt gedelegeerd bestuurder Rudy Evens uit. “Met vestigingen in Limburg, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen.”

De ambities van Tectum Group reiken verder dan de landsgrenzen. In 2018 nam Tectum Group samen met de groep MSQ een belangrijke participatie in Hollanddak, de grootste Nederlandse dakdekker, waardoor Tectum ook in Nederland een belangrijke speler werd. Sinds 2003 is Tectum Group ook actief in Polen, met eigen vestigingen in Warschau, Gdansk, Wroclaw en Krakau. Een vijfde vestiging in Poznan zit in de pijplijn.

Tectum Group heeft twee activiteiten. De meest gekende is natuurlijk het leggen van daken, maar met de dochterbedrijven CPE en Mawipex worden ook materialen verdeeld voor dakdekkers. Dat gebeurt via een twintigtal filialen in de Benelux. “Wij zijn gespecialiseerd in platte daken, zowel in kunststof als bitumen, maar we leggen ook hellende daken en plaatsen ook geventileerde gevels”, vult Evens aan. “Onze voorkeur gaat uit naar moeilijke en complexe projecten.”

De referentielijst van Tectum Group bevat dan ook een aantal spraakmakende projecten, zoals het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, DAF Trucks in Westerlo, de Madoutoren en de Financietoren in Brussel, het kantoor van Umicore in Hoboken, het Justitiepaleis in Antwerpen en de ambassade van Qatar in Brussel. In Polen werkte Tectum in opdracht van aannemer Ghelamco onder andere aan de Warschau Spire.

De omzet van Tectum Group is de voorbije jaren gestaag gegroeid, van 20 miljoen euro in 2006 naar 165 miljoen in 2020, om dit jaar door te stomen naar 180 miljoen euro. Ook het personeelsbestand groeide in die periode. Vandaag telt Tectum 480 eigen werknemers. Dit jaar werden al een zestigtal nieuwe mensen in dienst genomen. “We vinden vandaag nog altijd redelijk vlot bedienden, maar het vinden van arbeiders is een ander paar mouwen. Vandaar het beroep op buitenlandse onderaannemers”, verduidelijkt Evens.

De komende jaren wil het Limburgse bedrijf op dit elan verder gaan. Vorig jaar zette Tectum Group zijn vijfjarenplan THOR 2025 op de rails. In dat plan, vernoemd naar de wapenspreuk ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’, wordt een ambitieus groeitraject uitgetekend. “De ambitie is een omzet van 250 miljoen euro in 2025 en een geografische uitbreiding naar een derde land, met name Frankrijk of Duitsland”, zegt gedelegeerd bestuurder Yves Biesmans.

Prestaties en plannen die de jury hebben geïnspireerd om Tectum als derde finalist naar voor te schuiven voor de onderscheiding Limburgse Ondernemer van het Jaar.

Tectum Group in het kort

Activiteit: leggen van daken en gevelbekleding, verdeling van materialen

Opgericht: 1981

Hoofdzetel: Genk

Omzet: 180 miljoen euro

Werkgelegenheid: 480


Voor de bekendmaking van de winnaar van de Limburgse Ondernemer van het Jaar kan je op vrijdag 10 december om 12u30 live afstemmen op deze link: www.hbvl.be/lovhj