Kortrijk Leiestraat_kerstverlichting_2019

Nieuw Kortrijks Energiefonds helpt burgers bij betalen van energiefactuur

KORTRIJK - De voorbije maanden zijn de facturen voor gas en elektriciteit enorm gestegen. Gezinnen ontvangen voorschotfacturen die soms drie keer hoger zijn dan voordien. En het is bang afwachten op de afrekening. Dat brengt veel mensen in financiële problemen. Kortrijk wil niet lijdzaam toezien maar zijn inwoners in deze moeilijke tijden bijstaan. Daarom wordt een nieuw initiatief gelanceerd: het Kortrijks Energiefonds. Het fonds helpt mensen zowel financieel als preventief.

De recente faillissementsaanvraag van de Vlaamse Energieleverancier toont dat de energiemarkt onder zware druk staat. Elk Kortrijks gezin wordt met stijgende energieprijzen geconfronteerd. Gezinnen die er nu nog net in slagen om de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen vanaf nu in de problemen komen. Met het Kortrijks Energiefonds willen we niet enkel genezen, we willen ook voorkomen”, zegt schepen Philippe De Coene. “We kunnen financieel tussenkomen. Maar we kunnen ook samen met de gezinnen onderzoeken hoe we toekomstige facturen kunnen doen dalen door actiever te zijn op de markt, door de woning energetisch te scannen en door zowel gratis ingrepen te doen als te begeleiden bij verbetering van de woning. En sommige gezinnen zullen we ook kunnen helpen bij het verkrijgen van andere sociale voordelen.

Voortrekker bij centrumsteden

Voor 2022 wordt 250.000 euro voorzien voor het Kortrijks Energiefonds, waarvan 87.000 middelen die door de federale overheid ter beschikking worden gesteld. Dus ongeveer twee derden lokale middelen versus één derde federale middelen. Het fonds werd overigens besproken tijdens de komst van federaal Armoedeminister Karine Lalieux. Kortrijk is trouwens een van de eerste centrumsteden in Vlaanderen die zo’n fonds lanceert.
Het Kortrijks Energiefonds wil diverse acties ondernemen: onderzoek van het bestaande energiecontract, voordelige groepsaankopen organiseren en tips om energie te besparen, financiële tussenkomsten onder voorwaarden en onderzoek naar sociale voordelen.
De wijkteams zullen nu actief op zoek naar gezinnen die hulp kunnen gebruiken. Op woensdag 26 januari 2022 om 14 uur gaat er ook een infosessie door in wijkcentrum Overleie waar alle vragen over energieverbruik en het Kortrijks Energiefonds aan bod komen. Inschrijven kan via wijkteam.noord@kortrijk.be of via het onthaal. Contact kan ook via energie@kortrijk.be

1