250 pagina’s lang neemt ‘Smaken van de Haven’ de lezer mee op reis naar het thuisland van 25 Antwerpse havenmedewerkers. Zij vertellen met bezieling en trots hoe ze in Antwerpen terechtkwamen, wat ze er precies voor werk doen en hoe verbonden ze zich nog voelen met hun geboorteland. Van de Verenigde Staten, Mexico en Argentinië gaat het onder andere richting Ivoorkust, Kenia, Thailand, Japan en China om via Rusland en Polen uit te komen bij buurlanden Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Fotograaf Wim Daneels maakte de portretten, de actie- en de sfeerfoto’s en bracht ook op bijzonder smakelijke wijze de gerechten in beeld. De fraaie vormgeving is van het bureau D’hondt – Ravijts.
Bedenkers Björn Verhoeven en Bart De Clerck leerden mekaar overigens 20 jaar geleden kennen in Congo, waar Verhoeven op werkbezoek was voor de Haven van Antwerpen en De Clerck als journalist voor ATV. Vele jaren later combineren ze hun liefde voor lekker eten en voor de Antwerpse haven, wat resulteerde in dit smakelijke havenboek, uitgegeven door Christophe Valkeniers van Pandora Publishers.
Ieder hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd en bevat telkens een persoonlijk portret, twee recepten én een heleboel wistjedatjes die Antwerpen verbinden met het besproken land. Ook bij de gerechten werd telkens dezelfde filosofie gehanteerd: “Je moet geen kokschool gedaan hebben om de recepten te bereiden. We hebben het bewust eenvoudig gehouden. Je moet dus ook niet op zoek naar ingrediënten die onmogelijk te vinden zijn. Voor sommige gerechten heb je zelfs maar 3 ingrediënten nodig”, legt Bart Vercruyssen uit. In 2009 won hij als hobbykok trouwens de ATV-wedstrijd ‘De kok van ’t Stad’.
Voor de gerechten verlieten de makers van dit boek de platgetreden paden. “Voor Spanje zijn er andere boeken waarin je wordt uitgelegd hoe paella te maken”, vinden ze. Ook voor een Italiaanse lasagne bedankten de bedenkers van dit boek feestelijk. Wel ging receptenbedenker Vercruyssen voor ieder land op zoek naar originele gerechten. Dit resulteerde bijvoorbeeld in overheerlijke ‘maatjes met speksaus’ uit Frankfurt, een lekkere vegetarische groentenschotel uit Marokko of koekjes à la Maxima uit Argentinië.
Ook wat de functies betreft zorgden de mensen achter ‘Smaken van de Haven’ voor voldoende afwisseling. De heftruckchauffeur uit Ivoorkust staat er broederlijk naast de Poolse studente Zeevaartschool en de Griekse scheepsbevrachter figureert er samen met de Italiaanse dokmeester en de Zuid-Afrikaanse CEO. Hier en daar tonen de 25 deelnemers zich ook zelf begenadigde keukentalenten. De Japanse deelneemster heeft trouwens zelf een kookboek uit dat luistert naar de naam “Tokio Street Food” en een van de andere deelnemers vindt het gewoon absolute fun om in de keuken te staan. Vandaar zijn citaat: “I always cook with wine…, and sometimes I put it in the food.”