Elke week verschijnt er wel een bericht over een grote speler die slachtoffer is geworden van bijvoorbeeld een ransomware aanval. “Maar voor iedere grote speler die het nieuws haalt, zijn er honderden kmo’s die hetzelfde doormaken, en vaak met grotere impact”, stelt medeoprichter Mathias Vissers. “Elke week wordt maar liefst 1.3% van de Belgische organisaties getroffen door een cyberaanval. In absolute cijfers betekent dit zo’n 600 organisaties per week.”
Fox&Fish Cyberdefense wil kmo’s helpen om zich te wapenen tegen cyberaanvallen. “We werken hierbij op drie pijlers: auditering van systemen, training van medewerkers en de implementatie van actieve beveiliging. Denk aan penetratietesten, phishingoefeningen, ransomware simulaties, hacking demo’s, etc.” Fox&Fish maakt hierbij gebruik van een cybersecurity framework dat ontwikkeld is door de KU Leuven en ondersteund wordt door de Vlaamse Overheid.
“Bij Fox&Fish Cyberdefense willen we ons steentje bijdragen aan een veiliger internet, door onze bedrijven en organisaties minder aantrekkelijke doelwitten te maken, en zo potentiële aanvallers te ontmoedigen,” aldus Reinaert Van de Cruys, mede-oprichter. “Bovendien willen we ondernemingen zo weer de ruimte en gemoedsrust geven om verder te digitaliseren, te automatiseren, en dus om een sterkere economische positie in te nemen. Alleen zo zorgen we dat onze bedrijven op een eerlijke manier kunnen blijven concurreren, lokaal en internationaal”, vult Mathias Vissers aan.
“Onze gedeelde visie op een beter internet en passie voor cybersecurity, brachten ons bij elkaar om Fox&Fish Cyberdefense op te richten,” zeggen de neven uit Westerlo. “Vaak is de IT-beheerder verantwoordelijk voor de beveiliging van netwerken en systemen,” zegt Reinaert, “maar de IT-dienst is vaak al overbevraagd met de gewone operationele werking. IT-beheerders installeren doorgaans een aantal basismaatregelen, zoals virusscanners en firewalls, maar die bieden onvoldoende beveiliging. Door de geavanceerde technieken van hackers is ook aan de verdedigende zijde gespecialiseerde kennis vereist. Het is daarom essentieel dat security experts, die de beveiligingsproblematiek het beste kennen, nauw samenwerken metIT-beheerders, die op hun beurt de infrastructuur van het bedrijf het beste kennen.”