IMG_7671 Annie Dejonghe.

Wordt bedrijf van bij ons cleantech held?

LUBBEEK - Het in Linden (Lubbeek) gevestigde cleantechbedrijf Altreonic-Kurt.energy is genomineerd voor de  Cleantech Hero Energie 2021 Award, een initiatief van Cleantech Flanders. Deze laatste organisatie stimuleert en bevordert de implementatie van schone technologieën in de transitie naar een duurzame wereld. Cleantech Flanders is ingekanteld in steunpunt Vito. 

Onafhankelijke bedrijven die een innovatieve cleantech oplossing ontwikkelen en deze commercialiseren in binnen- en/of buitenland, en hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere wereld maken kans op de Cleantech Hero 2021 Award. Een van de genomineerden in het Lubbeekse Altreonic-Kurt.energy.

Altreonic-Kurt.energy brengt nieuwe hybride powercapacitors op koolstofbasis op de markt. “Wij ontwikkelen klantspecifieke batterijpakketten. Toepassingen variëren van een paar cellen voor satellieten, over energieopslag en UPS (Uninterruptible Power Supply) tot zeer grote en zware volledige batterij-elektrische van hybride voertuigen”, zegt Annie Dejonghe, CEO/CFO bij Altreonic-Kurt.energy.

Voordelen  

Hybride powercapacitors werken als supercapacitors, maar hebben een vergelijkbare energiedensiteit als lithium-ionbatterijcellen. Daarom pakken zij veel van de praktische problemen van lithium-ionbatterijen aan en verbeteren deze: veiligheid (geen brandgevaar), hoog vermogen, snel opladen, hoog temperatuurbereik, robuustheid & eenvoud en lange levensduur (20000 cycli of 10 tot 30 jaar).

Kleinere ecologische voetafdruk

Aangezien de belangrijkste materialen in de cellen gebaseerd zijn op actieve kool en aluminium, zijn ze minder veeleisend op het gebied van zeldzame materialen. De lange levensduur en de batterijassemblage zonder BMS (Battery Management System) en actieve thermische beheersystemen resulteren in een veel duurzamere technologie met een 10 maal tot 20 maal kleinere ecologische voetafdruk.

Toepassingen wereldwijd 

De cellen zijn ongeveer 2 jaar in productie bij klanten wereldwijd, vaak voor veeleisende toepassingen. “Voorbeelden hiervan zijn energieopslag en UPS op netniveau in warme landen en zware tractievoertuigen (treinen, vrachtwagens) in hybride of volledig elektrische tractie”, zegt Dejonghe nog.

Seal of Excellens 

Altreonic-Kurt.energy verkreeg eerder al een Seal of Excellens van de Europese Commissie en past haar powercapacitor technologie toe voor gebruik in stadsvoertuigen in het EU H2020 Multimoby project.
Door in alle delen van de wereld klanten te winnen voor veeleisende toepassingen, trekt het bedrijf de aandacht naar de regio Vlaanderen/België. Onlangs werd Altreonic-Kurt.energy in een competitieve setting geselecteerd om deel te nemen aan het Sustainable Marina Event in Monaco en de Charge-on Challenge van de mijnbouwindustrie (Austalia, Brasil).

Stemmen 

Wie Altreonic-Kurt.energy wil erkennen als held in de Cleantech 2021 kan via deze link stemmen tot en met zondag 21 november.