ProXpace

Drie Kortrijkse ondernemers vinden middenweg tussen kantoorwerk en telewerk

KORTRIJK - Telewerken, een begrip waar u voor de corona pandemie misschien nog niet van had gehoord, klinkt ons vandaag allemaal vertrouwd in de oren. Ondanks dat velen verlangen naar een stukje van ‘vroeger’ en sociaal contact op de werkvloer, heeft telewerken ondertussen ook haar doelmatigheid bewezen. Meetings konden online efficiënt worden georganiseerd, zonder dat daarvoor grote afstanden moesten worden afgelegd. 3 jonge ondernemers uit Kortrijk vonden in het verlangen naar sociaal contact, maar ook het gemak dat telewerken met zich meebracht, een gulden middenweg.

 

Olivier Defoor, Dylan Defoor en Emiel Decroix beseften tijdens het jaar en half van verstrengingen en versoepelingen hoeveel belang ze hechten aan sociaal contact. Door het afstandsonderwijs dat ze zelf volgden, konden ze zich perfect vinden in de situatie van telewerkers. Lessen en meetings online bijwonen bleek efficiënter dan ooit, maar vakken volgen in het bijzijn van anderen werd na enige tijd een gemis.

Met die combinatie van gedachten gingen de drie samen aan de slag. Zo werd een idee al snel een project dat leidde tot ‘ProXpace’. In de naam van hun nieuwe verhuurplatform zit een woordspeling verwerkt tussen prox(imity), dichtbij en space (ruimte), waarmee ze hun doel aangeven.

ProXpace heeft namelijk de ambitie om voor iedereen die dat wenst een werkruimte te voorzien, waarvoor er geen uren in de file moeten worden doorgebracht. “Op die manier proberen we ook ons steentje bij te dragen aan een meer ecologische manier van leven”, zegt Dylan Defoor, medeoprichter van het platform. “Mensen kunnen sneller met de fiets of step naar het werk en hoeven daarvoor hun auto minder te gebruiken. Niet alleen zijn er zo dus minder auto’s op de baan, maar ook wordt er zo heel wat tijd uitgespaard die anders kan worden benut.”

Scheiding werk en privé

Olivier Defoor ziet nog een ander voordeel aan het concept. “Ons platform geeft je een werkdeur die je kan sluiten, zodat je met een afgebakend gevoel terug naar huis kan”, aldus Olivier Defoor.

De weggevallen scheiding tussen werk en privé is volgens de drie jongeheren een van de duidelijke nadelen dat telewerken met zich meebrengt. Ze merkten in hun dichte omgeving dat van thuis uit werken ook niet voor iedereen evident was. “Bij gezinnen met jonge kinderen zagen we vaak dat het moeilijk was om een stille werkruimte te creëren in huis”, zeggen de oprichters van ProXpace. Ze hopen een oplossing te bieden, door verschillende bureau- en vergaderruimtes te bundelen op één platform. Dit maakt het als werknemer makkelijk om een werkplek te vinden én ook te huren.

Nieuw leven

Niet alleen voor werknemers biedt ProXpace heel wat voordelen, ook aan werkgevers geeft het platform tal mogelijkheden, zo benadrukt Emiel. Werkgevers kunnen via het platform namelijk hun tot nu toe onderbenutte ruimtes een nieuw leven inblazen. Host worden op ProXpace is dan ook kosteloos, geeft Emiel nog mee. De drie jonge ondernemers willen namelijk vooral de nadruk leggen op het vormen van een goede ‘community’ waarin het creëren van connecties en werkrelaties prioriteit is.

In samenwerking met de partners wordt een gevarieerd aanbod ter beschikking gesteld. In dat aanbod zitten niet alleen gewone bureauruimtes, polyvalente zalen en vergaderzalen, er zijn ook ruimtes te vinden op locaties zoals historische kastelen.

Volgens de drie jonge Kortrijkse ondernemers zijn er veel meer onderbenutte ruimtes dan dat het publiek denkt. ProXpace werd gelanceerd met een mooi startaantal van 30 verschillende locaties binnen Vlaanderen. De drie heren hopen dan ook om de locatiekaart van hun platform verder te blijven uitbreiden. “We zetten zelfs al een eerste internationaal stapje met een locatie in Maastricht en hopen in die richting vooruit te blijven gaan”, aldus nog de starters.