Maarten Bodry deed zijn uitspraken in de krant De Morgen, waar hij spijkers met koppen sloeg. Als het gaat over de wereld waarin we morgen zullen moeten leven – de inzet van Glasgow – wil hij zich vooral geen cultuurpessimist noemen. Eerder een cultuuroptimist. “De Club van Rome en anderen hebben ons decennia geleden, onder meer in het manifest ‘Grenzen aan de groei‘, al doen geloven dat de wereld om zeep ging”, aldus Boudry. “Quod non dus. Volgens dat rapport moesten een rem gezet worden op de economisch groei en op de bevolkingstoename wereldwijd. Dat is helemaal niet gebeurd en toch is het voorspelde onheil uitgebleven, omdat ons vermogen om oplossingen te bedenken altijd schromelijk wordt onderschat.”
Technologie van de vooruitgang
Over de klimaatdoelstellingen als dusdanig is Boudry ook klaar als een klontje: “We moeten de uitstoot niet een beetje verminderen maar integraal terugdraaien tot nul”, zegt hij. “Om nuluitstoot te bereiken, moeten we alle processen die nu draaien op fossiele brandstoffen, vervangen door schone alternatieven. De gigantische investeringen in infrastructuur en in onderzoek die daarvoor nodig zijn, kan je volgens mij enkel doen in een economie die groeit. Het optimisme over technologie is volgens mij gerechtvaardigd. Ofwel lossen we het klimaatprobleem op met technologie, ofwel lossen we het niet op.”
Nucleaire believer
Boudry herhaalt sterk te geloven in groei en de technologische capaciteit van de bedrijfswereld. Verder toont hij zich ook een sterke verdediger van kernenergie. “Met windmolens alleen komen we er niet, of je zou de hele Noordzee en een groot deel van België moeten mee vol zetten”, zegt hij nog. “Nulrisico bestaat nooit maar zelfs Fukushima zorgde voor een beperkte impact. Kernenergie heeft de uitstoot van 74 miljard ton CO2 vermeden. Dat had zelfs een veelvoud kunnen zijn als de groei van de sector niet was afgeblokt door de klassieke groene beweging.”