bart engelen

Creatief ondernemer Bart Engelen overleden

Bart Engelen, voormalig zaakvoerder van reclamebureau Alert en designstudio Samouray uit Lanaken, is dinsdag plots overleden. Hij werd amper 50 jaar.

Bart Engelen ging in 1998 als zelfstandig ondernemer van start met de oprichting van reclamebureau en digitale drukkerij Alert in Lanaken. Hij bouwde het bedrijf uit van een nevenactiviteit in bijberoep tot een gerespecteerde KMO met een tiental medewerkers. Bart was de creatieveling, die naast de algemene coördinatie, het grafisch ontwerp voor zijn rekening nam. Eén van de producties bij Alert was het lifestyle-blad Custôme Magazine. In 2013 legde hij echter de boeken neer. “Ik heb geleerd dat ik een creatieveling ben, en geen manager”, zei hij daar in alle eerlijkheid over. “Ik was meer bezig met papierwerk, boekhouding, personeelskwesties en management in plaats van het creatieve proces, waar mijn passie en sterktes liggen.” Hij bleef nadien wel als grafisch designer actief onder de bedrijfsnaam Samouray. Na een sabbat, waarin hij een opleiding tot dronepiloot volgde, ging hij in de sector van de drones aan de slag. Na enkele jaren keerde hij terug naar de marketing- en communicatiesector, met opdrachten in Nederland, en het meest recent nog als Art Director van een Limburgs reclamebureau.

Bart Engelen was als persoon energiek, welbespraakt en joviaal. Een sociaal iemand, met een ruime vriendenkring. Maar ook een gevoelige man, die de afgelopen twee jaar gebukt ging onder problemen in de privésfeer. Daar maakte hij geen taboe van. “Ik heb het bodempje van de put meermaals bereikt. Gelukkig is er altijd licht aan het einde van de tunnel”, klonk hij onlangs nog hoopvol. Maar het heeft niet mogen baten. “Dank je aan de mensen die me al die tijd hebben gesteund en inzichten in het onmogelijke hebben gegeven. Love you for always”, was één van zijn laatste boodschappen. Rest in peace, Bart.