In 2016 kreeg Tess, bachelor Maatschappelijk Werk, de diagnose van coeliakie (glutenintolerantie). “Ik had altijd wel wat klachten maar wist niet waar die precies vandaan kwamen”, vertelt Tess. “Toen de oorzaken aan het licht kwamen ben ik meer beginnen bakken en koken. In de eerste plaats voor mezelf maar na verloop van tijd is dan het idee ontstaan om er iets meer mee te doen.”
Contaminatie
In maart dit jaar verhuisde Tess en haar vriend Wout naar een nieuw pand in Scherpenheuvel-Zichem. “Met de eigen zaak in het achterhoofd keken we uit naar de mogelijkheid om een aparte keuken in te richten. Mijn vriend eet af en toe nog wel gluten, wat het risico op contaminatie verhoogt. Om dit uit te sluiten kozen we voor een aparte keuken”, zegt Tess. Het oog van het koppel viel op een woning annex verkoop-en servicepunt voor tuinbouwmachines langs Weg Messelbroek.
“In die zin zijn we niet van nul moeten beginnen. Na de schilderwerken en de installatie van de keuken kon ik aan de slag met mijn glutenvrije bakkerij: Het Bakplan”, zegt de dertiger. Het Bakplan verwijst naar Tess’ manier om de producten dichterbij de mensen te krijgen en haar persoonlijke plan om meer bezig te zijn met de dingen die ze graag doet.
Gepersonaliseerde biscuits
Om haar recepten te perfectioneren proefden een 20-tal personen de baksels van Tess. “Het is niet omdat ik iets lekker vind, dat iemand anders het ook lekker vindt. In ruil voor hun oprechte evaluatie kregen de proefpersonen allerlei glutenvrij lekkers mee naar huis. Er was een quiche met zelfgemaakte bladerdeeg, een koffietaartje, biscuit, brownie en abrikozencake. Deze producten zitten geregeld in mijn afwisselend aanbod. Biscuits die gepersonaliseerd worden zijn altijd verkrijgbaar”, zegt Tess nog.
Vervangmiddelen
De producten zijn steeds glutenvrij, en ook grotendeels lactosevrije en melk-en tarwevrij. Als vervangmiddelen gebruik ik plantaardige boter, maïs-en rijstmeel en lactosevrije room-en boter”, weet de starter. Tess werkt voorlopig op bestelling.
Doelpubliek ontdekken
Tess is in de opstartfase aan de slag gegaan in bijberoep. “Al hoop ik er ooit mijn hoofdberoep van te maken. Dat zou ik erg fijn vinden. Maar ik wil eerst de markt aftasten en mijn doelpubliek in de ruime regio leren kennen”, klinkt het. Mogelijk komen er op termijn afhaalpunten bij en zullen de lekkernijen op termijn misschien verkrijgbaar zijn in enkele horecazaken.