De snel veranderende bedrijfsomgeving en de complexe wetgeving liggen aan de basis van deze trend. Bij andere Europese bedrijven is er een zelfde evolutie: daar kiezen maar liefst zes op de tien vandaag een contract met een outsourcingpartner die hun payroll (gedeeltelijk) uitvoert, of overwegen dit.
De uitgebreide outsourcing van payroll heeft het afgelopen jaar in heel Europa een grote sprong voorwaarts gemaakt. België loopt nog steeds voorop op het gebied van payrolloutsourcing met bijna een op de drie (31%) bedrijven die payroll grotendeels of volledig uitbesteden. Vorig jaar was dat nog een kwart.
De coronacrisis en steunmaatregelen hebben de druk op werkgevers om ‘bij te blijven’ met nieuwe wetgeving verder verhoogd. De toegenomen complexiteit maakt de loonadministratie niet gemakkelijk. Het is ondertussen een knelpuntberoep in Vlaanderen. We zien payroll dan ook stijgen in de wish-list om uit te besteden.
In andere Europese landen stijgen vooral in Italië en Zwitserland de cijfers opvallend. Payroll is bovendien van nummer acht naar nummer drie gesprongen op de lijst van hr-domeinen die het meest geschikt zijn voor outsourcing. Volgens Dominique Tassent, Segment Director Belgium bij SD Worx België, is een mogelijke verklaring dat hr-managers dit liever overlaten aan een betrouwbare partner omwille van de complexiteit van de wetgeving en de nood aan businesscontinuïteit. “Enkel de automatisering van hr-processen en de naleving van de sociaaljuridische reglementering worden nog meer uitbesteed. Deze twee domeinen zorgen er beide voor dat het payrollproces vlotter verloopt.”
Op Belgische bodem staat payroll op de tweede plaats van de top vijf hr-domeinen die door een externe partij behandeld worden. Op nummer één staan de projecten die te maken hebben met sociaal- en juridische regelgeving. Daarnaast vullen HR-proces automatie, beloning en loonkosten de top vijf verder aan.