VR-Lab AP Hogeschool

Grootste VR-Lab van AP Hogeschool opent voor bedrijven

Bedrijven kunnen voortaan gebruik maken van het gloednieuwe Immersive Lab van AP Hogeschool Antwerpen. AP Hogeschool kreeg hiervoor maar liefst 452.000 euro steun van het Vlaams Agentschap Innoveren om het onbenut potentieel van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) verder te ontwikkelen en te delen met de bedrijfswereld.

Professionals uit uiteenlopende sectoren kunnen in het Immersive Lab kennis opdoen, situaties testen en oefenen in een virtuele omgeving. Denk maar aan preventieadviseurs, marketeers, kunstenaars en mensen uit de zorgsector. Het Immersive Lab focust op immersieve ervaringen die een impact hebben op ons dagelijks leven. “De techniek waarmee je een virtuele wereld creëert heeft een groot potentieel, maar er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de effecten ervan.” , vertelt Silvia Van Aken, projectleider en onderzoeker van het Immersive Lab. “De onderzoekers van AP Hogeschool zullen de mogelijkheden van VR en AR nu verder ontwikkelen.”

Het Lab is uitgerust met de laatste technologieën op het vlak van VR en AR: AI-gedreven VR-training, motion capture animation, 3D-visualisatie en world creation. Maar het paradepaardje is de fotogrammetrie waarmee je een 3D-full body scan kan uitvoeren. AP is de eerste in België en bij de weinige in Europa met zo’n apparatuur. De techniek van 3D-scanning is een innovatieve manier om de Metaverse tot leven te wekken. Dit is een digitaal universum waarin de echte en de virtuele wereld samensmelten. Met onze fotogrammetrie kunnen we mensen fotorealistisch scannen en een virtuele identiteit geven in deze Metaverse, aldus Silvia Van Aken.