schepenen en banner GKO 2MB

Gent Knapt Op zoekt aannemers en architecten met een sociaal hart

GENT - Het project ‘Gent knapt op’, dat woningen die in slechte staat zijn, renoveert aan de hand van een rollend fonds, is genomineerd voor de Europese RegioStars Award. Het stadsbestuur van Gent besliste bovendien al over een verlenging van het project met een nieuwe uitrol en werving voor 200 extra woningen. De stad zoekt hiervoor nog kandidaten én extra aannemers en architecten.

Stad Gent kampt met een aanzienlijk gebrek aan betaalbare, energie-efficiënte woningen voor mensen met een laag inkomen. Naar schatting zijn zo’n 6000 gezinnen eigenaar van een huis dat dringend moet worden gerenoveerd, zonder te beschikken over de financiële middelen om die renovatie uit te voeren. ICCARus is een Europese project dat onder de naam ‘Gent knapt op’ de woonkwaliteit en energiezuinigheid van deze woningen in Gent wil verbeteren. Voor elke te renoveren woning is er een investeringsbudget van 30.000 euro voorzien waarmee de facturen betaald kunnen worden.

Het gaat om renovatiewerken die het comfort en de energie-efficiënte verhogen zoals dakisolatie, vervanging van enkel glas, plaatsing van centrale verwarming, vernieuwing van de elektriciteit en de oplossing van vochtproblemen. Waar wenselijk gebeuren deze renovaties met het oog op het verhogen van de toegankelijkheid en de levensloopbestendigheid van de woning.

Inmiddels werden met de 4 miljoen Europese steun al 85 woningen opgeknapt. Stad Gent heeft nu beslist om het project op eigen benen verder te zetten en zelf 6 miljoen te investeren. Daarmee kunnen tegen juni 2026 nog eens 200 extra huizen worden gerenoveerd. Het project gaat nu actief op zoek naar woningeigenaars die aan de voorwaarden voldoen en willen genieten van deze steun.

“We doen dit actief in de wijken zelf, want deze mensen in kwetsbare posities vinden niet altijd op een reguliere manier de weg”, legt Heidi Tency van Stad Gent uit. “Na een eerste screening wordt gekeken welke werken er nodig zijn om de woning conform de Vlaamse Wooncode te krijgen en wordt een renovatieplan opgemaakt door de renovatiebegeleiders. Vervolgens wordt prijs gevraagd bij de poule aan beschikbare aannemers en architecten.”

Aannemers en architecten gezocht!

Om deze poule aan te vullen is het project nog op zoek naar heel wat bedrijven. Derkien De Baets, projectleider van Gent knapt op: “We hebben een tekort aan goede aannemers. Zij zijn een cruciale schakel om onze woningen effectief te kunnen renoveren. Kandidaten kunnen zich registreren op de open lijst voor aannemers en architecten waar de Stad voor alle soorten renovaties – niet alleen voor Gent knapt op maar ook renovaties van de Energiecentrale of voor verhuurders –mee samenwerkt: https://stad.gent/nl/energiecentrale/nieuws-evenementen/schrijf-je-op-de-aannemerslijst.

“Het is geen zuivere overheidsopdracht”, verduidelijkt Tency. “De renovatiebegeleiders vragen prijs op bij de verschillende aannemers en matchen elke woning met de juiste vakman. Facturen worden opgemaakt aan Stad Gent. Het is ook niet zo dat de 200 woningen in 1 keer opgeknapt worden. Het gaat om kleinschalige werken waarvan de eerste ingepland kunnen worden vanaf januari. Het feit dat het om een kwetsbare doelgroep gaat, zal enige flexibiliteit vergen van de aannemers. We zoeken dus vooral aannemers met een sociaal hart die zich aangesproken voelen door het project. “

Europese prijs

Op 2 december weet Stad Gent of zijn ICCARus-project een Europese RegioStars Award in de categorie ‘Een groen Europa’ van het Directoraat-Generaal REGIO van de Europese Commissie in de wacht sleept.

“We hebben dit innovatieve idee kunnen uitwerken en uittesten dankzij de steun van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions initiatief en zijn aangenaam verrast met deze nominatie. Het toont aan dat het een project is dat absoluut kan inspireren”, zegt schepen voor Wonen Tine Heyse. “ICCARus heeft een positieve invloed op de woonkwaliteit in Gent. Nu het stadsbestuur beslist heeft om het project ook in ons reguliere woonbeleid te implementeren, zullen we nog meer woningen kwalitatiever en energiezuiniger kunnen maken. We beschikken zo over een langetermijnproject dat structureel echt een verschil maakt.”