Bekaert Oswald Schmid 21

Oostenrijkse CEO van Bekaert laat in zijn kaarten kijken

ZWEVEGEM - Meer dan ooit inzetten op hoogtechnologische producten, en indirect dus op meer innovatie en meer diversificatie. Dat is in één zin gezegd waar Oswald Schmid, in 2020 aangesteld als de nieuwe CEO van Bekaert naar toe wil met het bedrijf. Het doet denken wat wijlen Antoine Bekaert midden de jaren tachtig van de daken schreeuwde in een coverinterview met het weekblad Knack: "Bekaert moet tegen 1990 25 procent van zijn omzet halen uit diversificatie."    

Volgens Schmid werkt Bekaert onder meer aan een nieuwe versie voor de productie van groene waterstof: waterstof geproduceerd door elektrolyse van water, door gebruik te maken van hernieuwbare energie. De finale bedoeling is om via deze technologische innovatie de productie van groene waterstof nog kostenefficiënter en duurzamer te maken. Bekaert heeft in dit verband een samenwerking opgezet met onder meer Jan De Nul, DEME, Colruyt en Imec.

Het is maar één voorbeeld. Oswald Schmid (die zijn ideeën uiteenzette in een gesprek met De Tijd) denkt ook aan monitoring sensoren en 360 graden miniatuurcamera’s die via artificiële intelligentie en zelflerende algoritmes aangeven wanneer kabels van hijskranen of van kabelliften vervangen moeten worden. Ofte een toepassing van het ‘smart’ maken van staaldraad. Bekaert heeft daarvoor een joint venture lopen met VisionTek.

Aandacht voor de bouw en de energiesector

Bekaert wil, naast de klassieke corebusiness rond staalkoord (versterking van autobanden), ook meer dan ooit fors inzetten op betonversterkende ‘dramix’ staalvezel, een veel gebruikt product in de bouw. Finaal wil de Zwevegemse multinational, samen met buitenlandse partners, ook een cruciale rol spelen in de energiesector. Met het Franse Ideol wordt werk gemaakt van vlottende funderingen voor windmolens op zee. Met het Amerikaanse Applied Fiber worden dan weer synthetische kabels gemaakt voor het vastmaken ofte verankeren van diezelfde vlotten. Die toepassing kan ook aangewend worden om kabels van energiebedrijven strakker aan te spannen.