IMG_8228 Natascha Rylant

Hartverwarmend initiatief van uitvaartzorg Thibaut

MECHELEN - Uitvaartzorg Thibaut voorzag op vrijdag 5 november meer dan 3500 lege graven van de Mechelse Stedelijke begraafplaats van een bloemetje. Het was een symbolische actie waarmee het uitvaartcentrum, na de drukte op kerkhoven, onder de aandacht wil brengen hoe belangrijk het is om elkaar te herinneren.

Vlak na Allerheiligen, wanneer we traditiegetrouw het graf van onze dierbare overleden komen groeten, vallen ze op: de lege graven waar niemand langs is geweest, waar niemand een bloemetje is komen brengen. Het bracht uitvaartondernemer Natascha Rylant van DELA-uitvaartcentrum Thibaut op het idee om bloemen te leggen op deze eenzame graven. Dat gebeurde op 5 november op de Stedelijke Begraafplaats van Mechelen. De actie kadert in het troostend najaarsprogramma van de Stad Mechelen.

Het voorbije anderhalf jaar hebben heel wat mensen door de coronacrisis in eenzaamheid afscheid moeten nemen van hun dierbare. Maar ook los van corona sterven mensen vaak in eenzaamheid. Iedereen heeft recht om herinnerd te worden. Om dat duidelijk te maken legden wij een bloem op meer dan 3500 lege graven”, zegt Natascha Rylant.
Er werd voor gekozen om de graven van gesneuvelde soldaten en zoveel mogelijk lege graven van een bloemetje te voorzien. De uitvaartondernemer hoopt echter dat deze symbolische geste navolging zal krijgen door de bezoekers van begraafplaatsen, en dat alle lege graven binnenkort een bloemetje zullen krijgen.
Samen kunnen we er ook voor zorgen dat niemand wordt vergeten. Vandaar onze warme oproep: ga je zelf bloemen brengen naar het graf van een dierbare? Kijk dan even naar de graven links en rechts en leg ook daar iets, al is het maar één bloem.

Uitvaartzorg Thibaut heeft al langer ervaring wat betreft activiteiten rondom eenzame uitvaarten. Het uitvaartcentrum heeft immers een aanbesteding voor het verzorgen van OCMW uitvaarten – vaak eenzame uitvaarten en werkt daarvoor samen met de vzw De Lage Drempel. Wanneer Uitvaartzorg Thibaut een eenzame uitvaart verzorgt, dan nemen er vrijwilligers van De Lage Drempel deel aan de uitvaart voor een laatste eerbetoon.