Door klimaatverandering en toenemende droogte stijgt de nood van het sluiten van de watercyclus op een verantwoorde en duurzame manier. De samenwerking tussen water-link en Aquafin draagt dan ook bij aan de realisatie van de Vlaamse Blue Deal waar circulair watergebruik als prioritair actiepunt naar voren wordt geschoven.
Industriële klanten van water-link zijn op zoek naar water op maat dat op een ecologisch verantwoorde manier wordt geproduceerd. Water-link onderzoekt samen met Aquafin de mogelijkheden om het behandelde water van de rioolwaterzuiveringsinstallaties rond Antwerpen op te zuiveren tot koelwater.
Franky Cosaert, CEO water-link: “Water-link staat voor zeker van water. Je kan echter niet zeker zijn zonder duurzaam te werken. Daarom kiezen we telkens voor de technische oplossing die in de lokale context het beste resultaat geeft. Levering van koelwater vanuit het afvalwater van de Antwerpse huishoudens, past perfect binnen onze aanpak.”
Momenteel wordt een pilootopstelling op de Aquafin zuivering in Antwerpen-Noord gebouwd. Met deze installatie zullen tot minstens eind december 2021 testen worden uitgevoerd, waarbij effluent uit de waterzuivering tot koelwater wordt opgewaardeerd. De data die hierbij verzameld worden, zullen helpen bij het ontwerp van een mogelijke full-scale installatie. De pilootinstallatie vormt een onderdeel van het Europese Interreg 2 zeeën project Nereus en zal eveneens inzicht verschaffen of er potentieel is voor drinkwaterproductie.
Jan Goossens, CEO Aquafin: “Gezuiverd afvalwater is een waardevolle grondstof die nu nog zo goed als volledig in beken en rivieren wordt geloosd. Uiteindelijk geraakt dit water vermengd met het zoute water van de Noordzee. Aquafin is geïnteresseerd in alle samenwerkingsvormen met publieke en private partners die leiden tot een ecologisch, sociaal en economisch waardevol hergebruik van gezuiverd afvalwater. We dragen zo ook bij aan de Blue Deal.”