geneesmiddelen onderzoek

Amerikanen landen in Limburg

Het Amerikaanse consultancybedrijf voor de biotech- en farmasector Amador Bioscience plant zijn eerste Europese vestiging in Diepenbeek. Daarvoor zoekt de onderneming op termijn zo’n 120 biostatistici en biomedici.

“Vorige week is de intentieverklaring daaromtrent ondertekend”, zegt POM-voorzitter Tom Vandeput.

Amador Bioscience is gespecialiseerd in het ontwerpen en simuleren van medicijntesten, om zo de ontwikkeling van nieuwe medicijnen vlotter te laten verlopen. Daarvoor wordt onder meer een beroep gedaan op artificiële intelligentie. Het Californische bedrijf, met hoofdzetel in Pleasanton, heeft zo al meer dan 100 klinische geneesmiddelentesten ondersteund in de VS en China.

De onderneming werd in 2018 opgericht door vier Amerikaanse specialisten met veel ervaring bij grote farmaspelers zoals Amgen, AstraZeneca en Novartis. Na vestigingen in China en de VS is nu Europa aan de beurt, en meer bepaald Diepenbeek. Een keuze die volgens Amador heeft te maken met de strategische ligging, maar ook met sterke academische reputatie en knowhow in life sciences en hightech bij de UHasselt.

De Amerikaanse farmaconsultant engageert zich om de komende jaren 120 biomedici en biostatistici te rekruteren van de UHasselt. De verbintenis houdt bovendien investeringen in ter waarde van 8,5 miljoen euro.