Symposium Flanders Make demonstreert live innovaties

Tijdens zijn jaarlijkse Symposium biedt Flanders Make bedrijven op één dag een uitstekend overzicht van de nieuwste technologische trends. Je krijgt er niet alleen uitleg van topsprekers, maar ziet er ook innovaties van het onderzoekscentrum live in actie. Zo kan je met eigen ogen aanschouwen hoe je met een XR-interface gemakkelijk een robot programmeert en hoe een hybride voertuig zich door een slimme besturingsstrategie aanpast aan de staat van de weg en de weeromstandigheden.

Het toonaangevende Symposium van Flanders Make vindt dit jaar plaats op 23 november in de Brabanthal in Leuven, met zoals altijd een hele reeks inspirerende sprekers. Op het programma staan keynote presentaties van onder meer Biba Visnjicki (Tembo Group), Stefaan Boterberg (Duracell), Karoline von Häfen (Festo) en Wouter Denayer (‘Innovation magician’ en oprichter van Briteflo, voormalige CTO van IBM Belux). Ook vice-minister-president en Vlaams minister van innovatie Hilde Crevits tekent present.

Een cruciaal onderdeel van het event is de demonstratie van de laatste innovaties ontwikkeld door Flanders Make. Je kan er een dertigtal nieuwe technologieën live aan het werk zien, waarbij je ze dikwijls zelf actief kan uittesten. De demo’s zijn gedurende de hele dag beschikbaar maar je kan je ook inschrijven voor een georganiseerde demotour tijdens de lunch.

Gemakkelijker robots programmeren

De demo’s vallen onder vier competentieclusters van Flanders Make: Flexible Assembly, Decision & Control, Design & Optimisation en Motion Products. Een in het oog springende Flexible Assembly-demo is die van een intuïtieve en gebruiksvriendelijke XR-interface om industriële robots te programmeren. Extended Reality (XR) is de overkoepelende term voor virtual reality (VR), augmented reality (AR) en andere technologieën om de fysieke en digitale wereld met elkaar te vermengen.

Terwijl het programmeren van robots nu doorgaans een technisch veeleisende en tijdrovende taak is, maakt de XR-interface er een relatief eenvoudig werkje van, dat operatoren kunnen uitvoeren zonder de hulp van een expert. Zo heb je de helft minder tijd nodig om robots te programmeren en wordt productiestilstand veroorzaakt door programmeren met maar liefst 95% verminderd. Op het Symposium wordt een robot zo adequaat aangeleerd om gebakjes voor de deelnemers met chocolade te versieren.

Simulator hybride voertuig

De Decision & Control-cluster presenteert onder meer zijn interactieve besturingsstrategie waarmee machines en voertuigen zich doeltreffend aanpassen aan externe omstandigheden, zoals het weer en de staat van het wegdek, zodat hun prestaties daar niet onder lijden. Het innovatieve systeem herkent en analyseert de werkomstandigheden, waarna het de besturing van machines of voertuigen hierop afstemt. Je kan deze nieuwe strategie aan een grondige test onderwerpen in een virtuele stimulator van een hybride voertuig, waarbij je zelf aan het stuur zit en de pedalen bedient.

Uiteraard spelen de demo’s ook in op de centrale rol van data in het optimaliseren van industriële processen. De Design & Optimisation-cluster stelt onder meer een oplossing voor om efficiënt toegevoegde waarde te halen uit de enorme hoeveelheden data die tijdens processen vastgelegd worden. De experts van Flanders Make ontwikkelden een offline digital twin die door het gebruik van knowledge graphs heel snel en op een flexibele manier analyses uitvoert, bijvoorbeeld van de verbanden tussen productkwaliteit en het productieproces.

Gewicht besparen bij aandrijving

Een mooi voorbeeld van een Motion Products-demo is de elektromotor met geïntegreerde vermogenselektronica, een innovatie die maakt dat er maar één koelcircuit nodig is voor de verschillende onderdelen. Dat zorgt voor een aanzienlijke gewichtsbesparing en vormt dus een belangrijke troef in de race naar steeds kleinere, krachtigere en efficiëntere elektrische aandrijvingen. Op het Symposium staat een dergelijke elektromotor met open behuizing, die je zelf kan uittesten.

Naast deze demonstraties en de keynote presentaties, biedt het Symposium ook uitgebreide netwerkmogelijkheden, want je ontmoet er zaakvoerders, CTO’s en R&D-managers van de belangrijkste kmo’s en grote bedrijven uit de Vlaamse industrie. Schrijf je hier in voor deze unieke gelegenheid om je kennis up te daten en zo de competitiviteit van je bedrijf een boost te geven.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria bij de vijf Vlaamse universiteiten.