Projectontwikkelaar Revive uit Gent licht een tipje van de sluier over de toekomst van de site. De voormalige conservenfabriek gaat in ieder geval niet tegen de vlakte. De projectontwikkelaar en de stad beslisten om het gebouw te renoveren, vanwege de erfgoedwaarde. Het fabrieksgebouw dateert uit 1886: toen was het de allereerste conservenfabriek van ons land. De ingenieur die het bouwde, Edmond Thumas, vernoemde zijn bedrijf naar zijn vrouw Marie. Een kleine eeuw later kwam het bedrijf echter in financiële problemen, waardoor het in 1977 de deuren moest sluiten.
“We verwijderen de metalen gevelbekleding van de voormalige fabriek, om zo het gebouw in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De oude bakstenen gevel wordt dus terug zichtbaar en wordt gerestaureerd. Daarnaast nemen we uiteraard ook de binnenkant van het gebouw stevig onder handen: die krijgt een volledig nieuwe indeling”, zegt Philip Rubbens van Revive.
Werken, wonen en ontspannen
Het nieuwe project, dat in 2 fases wordt uitgevoerd, voorziet atelierruimtes voor productie-activiteiten en kantoorruimtes, maar krijgt ook plaats voor horeca, winkels en sport & cultuur. “Leuven is ongeveer een jaar geleden uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa. En daar zal een bedrijvensite als Marie Thumas enkel toe bijdragen. Het moet namelijk echt de werkplek van de toekomst worden. Dankzij de schaal van de gebouwen kunnen we bovendien een grote diversiteit aan werkplekken creëren: van casco-ruimtes over afgewerkte kantoren tot grote werkplaatsen, die toegankelijk zijn met een cargo-bike, maar ook met een bestelwagen. En daarbuiten wordt het vooral een site vol leven, daar zorgen de winkels, horeca, sport en cultuur voor”, aldus nog Rubbens. Daarnaast voorzien de plannen – in mindere mate – ook ruimte voor wonen. Zo komen er twee nieuwe woongebouwen, alsook woningen bovenop de voormalige fabriek.
Geothermie
De Gentse vastgoedontwikkelaar heeft alvast duidelijk zijn stempel gedrukt wat duurzaamheid betreft: de site zal volledig vrij zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden namelijk verwarmd via geothermie. Verder krijgt de site heel wat zonnepanelen en worden de gevels volgens de strengst mogelijke normen geïsoleerd.