made in made in

Bijzaak: Nationale Krokettendag

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Gisteren was het de Dag van de Freelancer. De freelancer is een diersoort waartoe ik mezelf ook mag rekenen. Meer bepaald tot de subcategorie ‘Schrijfhoeren’. Wij, freelancers, waren trouwens in goed gezelschap deze week want er was de afgelopen dagen ook nog de Werelddierendag, de Dag van de Leerkracht, de Internationale Dag tegen Borstkanker en de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. En, last but not least… Ik verzin het niet… sluiten we zondag de week af met de Nationale Krokettendag.

Ach, wat doet het ertoe? Als Mediahuis en de dames van het hoofdkantoor van ‘Made In’ niet zo attent geweest waren om ons een bedankje te sturen, dan had ik zelfs niet geweten dat het de Dag van de Freelancer was. Ik vrees dat we er mee moeten leren leven dat we als freelance ‘schrijfhoer’ lager staan in de hiërarchie dan de Werelddierendag of de Borstkankerdag. Dieren zijn nu eenmaal schattiger dan de doorsnee freelance journalist en Borstkanker is doorgaans levensbedreigender dan de schrijfsels die wij her en der achterlaten.

Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje luguber dat de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg twee dagen later valt dan de Internationale Dag tegen Bostkanker. Daar hadden de planners van de ‘Dag van’ toch wel een beter plaatsje voor kunnen vinden.

Dat we als freelancers ook in de schaduw staan van de Dag van de Leerkracht, daar heb ik meer moeite mee. Al begrijp ik dat het wellicht moeilijk was om die dag van de Leerkracht elders in te plannen. Juli en augustus vallen al weg. In november is er de Herfstvakantie en ‘de brug’ van 11 november, in december de Kerstvakantie, in februari de Krokusvakantie, in april de Paasvakantie, enzovoort. Tja, dan blijft er niet veel meer over natuurlijk.

Het enige grote voordeel dat wij als freelance journalisten hebben, is dat we ‘onze dag’ zelf in de media kunnen brengen. We worden er bovendien nog voor betaald ook. Zelfs al gaat het om niet meer dan wat flauw geleuter zoals hierboven.
Ik moet toegeven dat ik al uitkijk naar volgende week want dan vieren we onder andere No Bra Dag.