videobellen corona mondmasker

Mondmasker blijft behouden in bijna 1 op de 3 bedrijven

Hoewel een mondmasker sinds 1 oktober niet meer officieel verplicht is op de werkvloer, zal het in bijna 30% van de bedrijven in de provincie Antwerpen toch behouden worden. Ook zal er op veel werkplekken nog extra ontsmet, verlucht en afstand gehouden worden, zelfs als dat niet meer verplicht is. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 Belgische ondernemers. De angst voor zieke werknemers en een mogelijke vierde golf maakt dat ondernemers erg voorzichtig blijven.

In totaal zal 29,1% van de werkgevers in de provincie Antwerpen het mondmasker behouden op de werkvloer, hoewel het niet meer verplicht is. Dat is iets minder dan het Belgische 35%. 16,5% van de Antwerpse werkgevers behoudt het mondmasker, maar enkel als er veel rondgelopen wordt of tijdens meetings. 12,6% van de Antwerpse werkgevers behoudt het mondmasker en vraagt medewerkers om ze ten allen tijde te dragen.

“We krijgen af en toe vragen van werkgevers die toch graag hebben dat het mondmasker behouden blijft”, aldus Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij HR-dienstengroep Liantis. “We raden hen dan aan om een risicoanalyse uit te voeren die onderzoekt wat de risico’s zijn én of het dragen van mondmaskers dat risico kan inperken. Factoren die meespelen zijn de mogelijkheid om afstand te houden, de luchtkwaliteit, de mogelijkheid om te ventileren.”

Ook de andere maatregelen tegen de pandemie blijven enigszins behouden bij de bedrijven in de provincie Antwerpen:

  • 62,6% behoudt ontsmettingsmiddel op de werkvloer
  • 47,6% wil ook blijvend inzetten op het meer en beter verluchten van de werkplekken
  • 49,2% blijft inzetten op afstand bewaren tussen medewerkers