Jan en Bianca bij gebouw Jan Meeus en Bianca Hofmans

Carwash Meeus viert 30ste verjaardag

BORNEM - Al 30 jaar is Carwash Meeus gevestigd aan de Puursesteenweg in Bornem. Zaakvoerder Jan Meeus (54) en zijn vrouw Bianca Hofmans (48) helpen nog elke dag mee om de wagens van hun klanten een echte showroomglans te geven. Iets wat met de nieuwste, duurzame technieken trouwens steeds beter lukt.

“In 1989 begon mijn broer met een carwash in Buggenhout”, vertelt Jan het verhaal van zijn bedrijf. “In het weekend ging ik daar helpen. Ik merkte dat het een job was die mij wel aansprak. Langzaam groeide het idee om zelf ook met een carwash te beginnen. We zijn dan op zoek gegaan naar een locatie en we zijn dan hier op de Puursesteenweg terecht gekomen waar we een hangaar konden overkopen van een bedrijf in bouwmaterialen.”

Jan was er in het begin trouwens van overtuigd dat de carwash een auto nooit zo proper zou krijgen als wanneer hij dat manueel deed. “Ondertussen ben ik er al lang achter gekomen dat dat een misvatting is. Met de producten waarmee wij werken, zoals de velgenreiniger en de wax, kunnen we een auto properder krijgen en meer laten glanzen dan wanneer we alles manueel doen.”

Alles begon in 1991 met de hangaar waar een wastunnel werd ingebouwd. In 1995 hebben werd een self carwash bijgebouwd achteraan het terrein. In 1997 kwam er een nieuwe wastunnel met een grotere capaciteit. Tien jaar later werd ook die vervangen door nog eens een nieuwe tunnel die tot 60 auto’s per uur aankan. Datzelfde jaar werd een stofzuigerhal bijgebouwd. In 2011 werd een waterzuiveringsinstallatie en een nieuwe self carwash gebouwd en in 2017 kwam er nog eens een nieuwe wastunnel met de nieuwste technieken.

In die 30 jaar is een carwash een stuk duurzamer geworden. Vooral op het vlak van watergebruik zijn er enorme stappen gezet. “Wij gebruiken zo min mogelijk vers leidingwater. Meer dan 80% van het water wat we gebruiken is regenwater. Dat vangen we op via ons dak en op andere plaatsen op de site. Toen we hier begonnen was daar nog geen sprake van. Toen werd het gebruikte water gewoon geloosd. Nu gaan we dat filteren en hergebruiken. We meten constant de kwaliteit van dat gerecycleerd water. Is het zuiver genoeg? Wat is de zuurtegraad ervan? Alles wordt nauwlettend in het oog gehouden en indien nodig voegen we producten toe. De milieuvoorschriften stonden toen op één bladzijde, nu is dat een hele bundel geworden. We hebben hier reservoirs met 110.000 liter water. Alleen voor het laatste gedeelte van het proces gebruiken we bewust leidingwater. Dat moet voor de kwaliteit.”

Ook de wasproducten die gebruikt worden zijn door de jaren heen fel gewijzigd. “Vroeger werkten we vaak met zuren. Tegenwoordig is alles biologisch. De resultaten zijn zelfs nog een stuk beter dan vroeger. Ook de borstels zijn veranderd. Vroeger zag je op het koetswerk nog wel eens fijne kringen van de borstels. Dat is volledig verdwenen. We werken met textiel in plaats van met borstels. Dat laat geen enkel spoor na. We werken vaak voor autodealers die hun auto’s laten wassen voor ze in de showroom komen. Uiteraard moet die wagen in onberispelijke staat zijn als hij onder de spotlights staat.”

Carwash Meeus viert zijn 30-jarig bestaan met 30% korting tussen 12 en 23 oktober.