“Als FairTradeProvincie engageren we ons niet alleen om ons aankoopbeleid te verduurzamen, we zetten ook actief in op het informeren en sensibiliseren van ons personeel. We focussen hierbij altijd op de complementariteit tussen fairtradeproducten én lokale producten. Want samen maken deze deel uit van een duurzaam voedingspatroon”, aldus gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking.
Proeven van korte keten en fairtradeproducten
Dit jaar wordt het een week van proeven, leren en zelf uitproberen. Zoals elk jaar wordt er op het binnenplein van het Provinciehuis een Faire Boerenmarkt georganiseerd. Ook in het personeelsrestaurant wordt het weer lekker smullen van een (h)éerlijk menu, opgemaakt speciaal voor deze gelegenheid.
Maar ook de personeelsleden die niet in Gent werken, kunnen meedoen met leuke activiteiten. Zo organiseren we een virtuele quiz. Welk team wordt benoemd tot meest duurzame team en gaat met mooie prijzen lopen? Tot slot krijgt elke medewerker een kortingscode om een pakket met faire en lokale menu’s thuis uit te proberen.
FairTradeProvincie
Net als heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten voldoet ook de Provincie Oost-Vlaanderen aan de zes criteria voor de titel van ‘FairTradeProvincie’. De Provincie zet zich al lang in voor een duurzamere en rechtvaardige wereld. Eerlijke handel is daarbij een belangrijk element. Door mee te stappen in de fairtradecampagne draagt de Provincie op een concrete manier bij aan het welzijn van de kleine boeren in het Zuiden en ondersteunt zij de lokale en duurzame producenten hier bij ons.
Dit doet ze door in haar interne aankoopbeleid in te zetten op de aankoop van eerlijke en lokale producten. Daarnaast worden er het hele jaar door acties georganiseerd om het personeel te informeren en sensibiliseren over de mogelijkheden en het belang van eerlijke handel.