Veride ontwikkelt installaties om water te zuiveren en te hergebruiken. Het levert die aan bedrijven in diverse sectoren, waaronder brouwerijen, slachthuizen, zuivelbedrijven en cosmeticaproducenten. Christeyns richt zich met zijn wasserijafdeling tot industriële wasserijen in België en het buitenland. Beide bedrijven slaan nu de handen ineen om via de joint venture ‘Hydro Global Solutions’ het plug-and-play systeem ‘HydRO for laundries’ te verkopen aan wasserijen. Dat systeem zuivert en behandelt regen-, grond- en afvalwater en produceert hoogwaardig proceswater voor een betere waskwaliteit en de productie van stoom.
80% hergebruik
Industriële wasserijen verbruiken vier tot tien liter vers water per kilogram wasgoed. Doorgaans is dat hoofdzakelijk grondwater, aangevuld met leidingwater als het grondwater niet volstaat. Met HydRO for laundries kunnen wasserijen het benodigde vers water terugbrengen naar minder dan één liter per kilogram. Dat vers water is dan hoofdzakelijk regenwater, aangevuld met grondwater als het regenwater niet volstaat. Leidingwater is met HydRO for laundries in feite niet meer nodig.
Veride zuivert en hergebruikt minstens 80 procent van het afvalwater van elke wasbeurt. De all-in-one-zuiveringsunit HydRO for laundries bestaat uit twee compacte modules. Het ene deel van het systeem haalt na een wasbeurt de organische vervuiling, zware metalen en microplastics uit het afvalwater. Het andere deel van de unit zorgt voor het verwijderen van de anorganische fractie en desinfecteert het gezuiverde afvalwater, het regen- en grondwater.
Temperatuurbehoud
De installatie werkt ook als een warmtewisselaar, omdat het gezuiverde afvalwater zijn temperatuur behoudt van ongeveer 40 graden doorheen de behandeling. Ter vergelijking: om 1 m³ grondwater van 12 graden met 18 graden op te warmen om ermee te wassen, betaalt een industriële wasserij vandaag om en bij de 1 euro. Een industriële wasserij verbruikt al snel 30.000 m³ per jaar.
“Met deze HydRO-technologie doen wasserijen hun waterfactuur dalen, reduceren ze hun afvalwaterlozing, kunnen ze hun CO₂-voetafdruk voor de verwarming van water verkleinen en krijgen ze een concurrentievoordeel ten opzichte van wasserijen die meer betalend grond- en leidingwater verbruiken”, zegt Alain Bostoen, de CEO van Christeyns.
“We moeten waterbeheer herdefiniëren voor een duurzame groei van de professionele wasserijsector. Dankzij HydRO for laundries worden de professionele wasserijen tot veertig maal milieu-efficiënter dan thuis wassen.”
Green Deal en Blue Deal
“Veride leverde de HydRO-technologie al aan een tiental wasserijen in Vlaanderen en één in Nederland”, zegt Ward De Wachter, de CEO van Veride. “We schatten dat meer dan 80 procent van de industriële wasserijen geen afvalwater zuiveren om het te hergebruiken en geen of weinig regenwater inzetten om ermee te kunnen wassen. Er zijn afzonderlijke systemen op de markt om afvalwater te zuiveren alvorens het te lozen of om grondwater te ontharden en te ontijzeren, maar ons systeem combineert de zuivering en behandeling van afval-, regen- en grondwater in één systeem om industriële wasserijen water van de hoogste kwaliteit te laten gebruiken.”
“Met de joint venture denken wij en Christeyns de verkoop van het systeem een boost te kunnen geven, niet alleen in België maar ook in het buitenland”, stelt De Wachter.
“Christeyns is immers thuis in de Belgische en buitenlandse wasserijsector, die vandaag inzet op kostenreductie en duurzaamheid. Onze technologie draagt daar enorm toe bij. Voor ons, Christeyns en wasserijen vormen de joint venture en HydRO for laundries een geweldige opportuniteit, ook in het licht van de Europese Green Deal en de Blue Deal van de Vlaamse regering.”
Christeyns en Veride hebben elk 50 procent van de aandelen van de joint venture.