Beroerte small

AZ Rivierenland deelt inzichten hersenberoerte

BORNEM – WILLEBROEK – REET - Dagelijks krijgen 52 Belgen een hersenberoerte. Snel reageren kan een enorm verschil maken! Midden 2019 hernieuwde AZ Rivierenland het bestaande protocol voor de behandeling van beroertes n.a.v. de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond beroertezorg. Daarnaast startte begin 2021 een TIA-kliniek op campus Rumst: in deze kliniek kunnen patiënten na een TIA (miniberoerte) met een lage risico op herval de nodige onderzoeken en de juiste behandeling op korte termijn volledig ambulant krijgen, dus zonder een onnodige opname.

De neurologen van AZ Rivierenland hebben campusoverschrijdend een stroke protocol uitgewerkt om de aanpak van een beroerte snel en efficiënt aan te pakken op het moment dat er geen tijd verloren mag gaan. De eerste uren na de beroerte zijn immers cruciaal: hoe sneller een beroerte herkend en behandeld kan worden, hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt.

Zo start de behandeling van de patiënt al vóór de patiënt op spoedgevallen toekomt, met een melding aan de dienst spoedgevallen dat een patiënt met een beroerte op komst is. Het team, dat bestaat uit  een neuroloog, een specialist fysische geneeskunde en revalidatie, een kinesitherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, een verpleegkundige van de stroke unit en een sociaal verpleegkundige, bespreekt wekelijks multidisciplinair per patiënt de beste revalidatiestrategie.

Een stroke unit is wetenschappelijk trouwens bewezen als een sterke factor dat het verloop van de recuperatie van een beroerte patiënt positief kan beïnvloeden.

Wat zijn de voornaamste conclusies tot nu toe?

De gemiddelde tijd tussen het duidelijk begin van een beroerte en aankomst in het ziekenhuis bedraagt 67,8 minuten.
De tijd van aankomst in het ziekenhuis tot medische beeldvorming is gemiddeld conform de richtlijnen en niet verschillend tussen de campussen in Rumst en Bornem.
De tijd tussen binnenkomst in het ziekenhuis en verkrijgen van een acute behandeling is gemiddeld in lijn met de aanbevolen internationale richtlijnen.
Bijna 80% van de behandelde patiënten is bij ontslag volledig hersteld of ondervindt slechts een zeer beperkte toename van invaliditeit. De efficiënte aanpak door het personeel in het ziekenhuis is hierin bepalend.