Ziekteverzuim small

Baaldag zonder briefje stuit op njet van VKW

Werknemers die zich ziekjes voelen moeten de eerste dagen dat ze thuis blijven, niet meer verplicht een ziektebriefje binnenbrengen. VKW Limburg schiet dit voorstel van de federale regering resoluut af. Het risico op misbruik door een katermaandag of een pijn-aan-mijn-goesting-vrijdag is voor de werkgevers veel te groot.

Het is nog maar een ideetje, maar toch… De Groenen hebben in de federale regering het voorstel gelanceerd om het ziektebriefje af te schaffen voor de eerste dagen dat een werknemer ziek wordt. Als die niet naar de dokter moet, zou dat een grote besparing opleveren.

De werkgevers staan echter op hun achterste poten. “Een werkgever gaat altijd uit van de verantwoordelijkheidszin van zijn medewerkers, maar het risico dat er sommigen de kantjes gaan aflopen en misbruik maken van het systeem, is niet denkbeeldig”, zo begint Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “Het ziektebriefje afschaffen werkt potentieel misbruik in de hand en vergroot het risico op ‘baaldagen’ of andere vormen van geveinsde ziekte.”

Voor Lemmens is het nochtans niet zo moeilijk. “Laat de beslissing daarover bij de werkgever, in plaats van hem voor een voldongen feit te plaatsen en hem dit controlemiddel eenzijdig af te nemen. Het gewaarborgd loon wordt betaald door de werkgever. Het is dan toch logisch dat hij een ziekte gestaafd wil zien aan de hand van een ziektebriefje. In geval dit wordt afgeschaft, word je als bedrijf genoodzaakt om extra controleartsen uit te sturen, wat voor geen van de partijen plezant is.”

VKW Limburg vreest dat bovendien het risico bestaat dat de werknemer langer ziek is dan nodig. “Als de zieke niet direct naar de dokter gaat, dreigt de behandeling met vertraging opgestart te worden, waardoor de termijn van de ziekte alsmaar toeneemt”, zegt Ruben Lemmens. En hij besluit: “Indien een hopelijk beperkt aantal werknemers hier misbruik van zoud maken, is dit niet correct ten opzichte van de werkgever die het loon betaalt, maar ook niet naar de collega’s, die voor het extra werk van de valse zieke moeten opdraaien.”