1

Start bouw Broeklin-project nog niet voor morgen

MACHELEN - De start van de werken aan het nieuwe Broeklin-project in Machelen is nog niet voor morgen. Projectontwikkelaar Uplace wil de beslissing van de Raad voor Vergunningenbetwistingen, na twee procedures die door de stad Vilvoorde zijn ingeleid, afwachten vooraleer een schop in de grond te steken. 

Het Broeklin-project werd vorig jaar voorgesteld door projectontwikkelaar Uplace. Het stelt een mix voor van kmo’s, ‘maakwinkels’ (winkels waarvan de productie op de eigen site plaatsvindt) en groene ruimte op een industriegebied in Machelen. Het concept kwam tot stand na ruim overleg met belanghebbenden zoals de gemeente Machelen en onder andere Voka en Unizo. Deze aanpak moest een nieuwe verhitte discussie voorkomen. Broeklin zou volgens de initiatiefnemers meer dan 3.000 jobs opleveren in de noordrand van Brussel.

Er werden wel strikte voorwaarden gekoppeld aan de omgevingsvergunning, vooral op het vlak van mobiliteit. In Maart 2021 kreeg Broeklin een bouwvergunning, maar de stad Vilvoorde vroeg om die te vernietigen, uit vrees voor overlast. In de plannen staat nog altijd een parking met mogelijk 4.500 plaatsen. In afwachting van die beslissing drukt de projectontwikkelaar nu zelf op de pauzeknop. De werken aan het Broeklin-project zullen ten vroegste over een jaar starten. Dat kwam Bruzz te weten.

De Stad Vilvoorde ging in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Een van de opgestarte procedures betreft de schorsing van de bouwvergunning, dit zou betekenen dat er nog geen bouwwerken kunnen beginnen in afwachting van een eventuele vernietiging. De uitspraak hiervan volgt begin oktober.

Aangezien Uplace zelf beslist heeft om niet te starten met de werken voordat de zaak ten gronde wordt behandeld, zal het nu niet tot een schorsing komen. Lies De Smedt, Uplace-woordvoerster, verduidelijkt bij Bruzz. “Commercialisatie en aanbesteding nemen nog grote voorbereidingstijd in beslag.” Dat wil zeggen dat Uplace nu nog geen contracten afsluit met mogelijke huurders, maar ook niet met een aannemer voor de bouw. “We plakken geen timing op de start van de werken”, zegt De Smedt van Uplace nog.

Het project gaat wel nog door, belooft de projectontwikkelaar. “Absoluut. Het is een innovatief project dat circulariteit alle kansen geeft in een gebied met grote nood aan jobcreatie. Dat willen we zeker voortzetten.”

De uitspraak rond de vernietiging ten gronde wordt pas rond de zomer van volgend jaar verwacht.