Willy De Decker, expert bij Multimodaal.Vlaanderen, werkte het multimodale alternatief uit: “Als deze containers leeg zouden opgehaald worden in Antwerpen, geladen worden en weer teruggestuurd over de E313 en de Ring van Antwerpen, dan zou dit resulteren in 275.000 wegkilometers.” Bij de multimodale oplossing worden twee voordelen gecombineerd. “Enerzijds de korte afstand van de productievestiging naar de binnenvaartterminal, op 1 kilometer van de fabriek. Langs de andere kant besparen we tijd omdat de containers op voorhand geladen zijn. Zo kunnen vrachtwagens ze zeer efficiënt aan-en afvoeren naar de terminal.”
Royal Agrifirm Group maakte voor de aanvoer van grondstoffen al geruime tijd gebruik van de binnenvaart. “Waar een wil is, is een waterweg. Door gebruik te maken van binnenvaart wordt liefst 66% minder CO2 uitgestoten, wat voor Agrifirm een sterk argument is”, aldus Chris Mercier, Operation Director Agrifirm EMEA. “Naast de standaard KPI’s monitoren we ook de ecologische impact van onze transporten, het aantal wegtransporten en de “root cause” ervan. De standaard aanbieding naar klanten toe is steeds intermodaal transport.”
Van Moer Logistics zal als strategische partner de shuttles tussen Agrifirm en DLCT voorzien, de overslag op de terminal organiseren en de goederen vervolgens naar de Antwerpse haven varen. ”Toen we in 2019 de terminal in Grobbendonk overnamen hadden we een duidelijk doel voor ogen, namelijk de lokale industrieën warm maken voor een intermodaal alternatief voor hun huidige transportstromen”, zegt Jo Van Moer, ceo bij Van Moer Logistics. “Op deze manier willen we onze klanten een oplossing bieden op het duurzaamheidsvraagstuk dat zich, met de Green Deal in het vooruitzicht, steeds prominenter stelt.”
Royal Agrifirm Group produceert dierenvoeders en heeft zo’n 3.000 medewerkers in dienst.