vacatures-vdab

Limburgse export en bouw pieken als vanouds

De export van de Limburgse ondernemingen heeft inmiddels het niveau bereikt van de pré-coronaperiode. En dat is schitterend nieuws, want de export is altijd één van de sterkhouders in de Limburgse economie geweest. Dat geldt ook voor de bouwsector die zowel voor woningen als bedrijfsgebouwen het aantal vergunningen ziet pieken als de kijkcijfers van de jonge Jambers. Enige bekommernis: de vijver met extra personeel staat zo droog als een keel die na de Iron Man-triatlon een pak Tuc-koekjes moet verwerken.

Het cijfermateriaal is verzameld door Voka Limburg in het kader van hun maandelijkse conjunctuurbarometer. De eerste parameter is die van de starters. De voorbije zomermaanden werd iets minder hard gestart dan in 2020, maar het totaal van dit jaar ligt tot dusver nog steeds 18% voor.

Goed nieuws komt er van de exporteurs, die na een aantal opeenvolgende stijgingen, nu het niveau van voor de crisis hebben bereikt, en dus de Limburgse economie nieuwe impulsen in het herstel geven.

Mogelijk nog beter nieuws komt er van de bouwsector, waar het aantal uitgereikte vergunningen sterk is opgelopen. In de residentiële nieuwbouw gaat het om een stijging van 42% en voor de niet-residentiële projecten (kantoren, bedrijfshallen,…) zelfs om 43%. In de renovatiebouw blijft de toename daar iets onder, maar niet veel. Op iets langere termijn dient zich een stagnatie aan, zo voorspelt Voka Limburg.

In de automobielsector blijven alle trends tot februari 2022 opwaarts gericht. Voor personenwagens en opleggers zijn ze significant.

En dan is er nog hét knelpunt: de arbeidsmarkt. In juni bereikte de totale werkloosheid haar absolute laagterecord sinds januari 2007. In augustus nam het aantal uitgeschreven vacatures toe met 12,4%, waarmee het jobaanbod op 3325 eenheden belandde. Dit is -met een ruime voorsprong van 20%- de hoogste waarde voor de maand augustus sinds 2005. Het aantal openstaande vacatures nam voor de negende maand op rij toe (plus 3.1%) ten opzichte van de voorafgaande maand en bereikt een nieuwe absolute recordwaarde van 8021 eenheden.