letenn

“Vervang ziektebriefje door fit-note: Wat kan wél nog?”

Voka Limburg pleit voor invoering van een 'fitnote', als alternatief voor een ziektebriefje. Daarop kan de dokter aangeven wat een ziek persoon wél nog kan, in plaats van alleen de beperkingen te noteren en de patiënt volledig uit te sluiten van de arbeidsmarkt.

“Meer dan 450.000 mensen in België zijn langdurig ziek. In Limburg zijn er dat meer dan 35.600”, weet Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Dat is goed voor bijna 11% van alle zieken in België en is Limburg de Vlaamse provincie met het meeste langdurig zieken. We vinden dat deze groep, net zoals iedereen die een overheidsuitkering ontvangt, moet worden begeleid naar werk dat wel nog mogelijk is. Want zelfs wie ziek wordt, is nog in staat om bepaalde taken uit te voeren.”

Als hulpmiddel stelt Leten een ‘fitnote’ voor. “Zo’n briefje kan een klassiek ziektebriefje vervangen, en maakt een gesprek tussen werkgever en werknemer mogelijk over wat wél nog kan. Op die manier verliest een langdurig zieke niet alle contact met de werkvloer. We willen met dit voorstel het debat over langdurige ziekte openbreken. Het fors stijgend, langdurig ziekteverzuim is alarmerend en haalt mensen van de arbeidsmarkt. We moeten de negatieve trend ombuigen door uit het bestaande zwart-wit denkkader te stappen en de focus te verleggen naar kansen en mogelijkheden. We moeten de huidige dualiteit doorbreken die stelt dat je ofwel gezond bent en kunt werken, ofwel ziek bent en thuis moet blijven. Een tussenoplossing wordt vandaag niet geboden, terwijl er in bijna alle gevallen mogelijkheden zijn die zowel werkgever als werknemer ten goede komen.”