De Watermolen Kasterlee Toon Biermans en Tuur Mertens

Weer goesting om horeca te studeren

De horeca-opleidingen op de secundaire school trekken weer aan, zo blijkt uit een rondvraag van Horeca Forma, de sectorale vormingsorganisatie. Nadat vorig schooljaar al werd afgesloten met een lichte stijging, gaan de inschrijvingsaantallen nu opnieuw in stijgende lijn. De werkgelegenheid in de horeca, investeringen in nieuwe praktijkkeukens, imagocampagnes en de onderwijsmodernisering spelen een rol. Maar vooral de herwaardering voor de horeca, trekt leerlingen over de streep.Vlaanderen telt 32 secundaire scholen met een studieaanbod horeca. Bij Talentenschool Turnhout spreekt men van een stijging van 10%.

Horeca Forma ziet verschillende verklaringen waarom leerlingen en hun ouders weer kiezen voor een opleiding tot kok, kelner of een ander horecaberoep. “Als maatschappij hebben we de waarde van cafés en restaurants herontdekt. Vóór de lockdown werd horeca als vanzelfsprekend beschouwd. Nu is er meer respect voor de sector en de mensen die zich inzetten voor ons vertier, omdat we het zo lang hebben gemist” zegt Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen. Sinds begin 2020 zijn er ruim 1500 werkgevers in de horecasector bijgekomen, die klaarstaan om aan te werven. Noodgedwongen hebben heel wat horecazaken zichzelf heruitgevonden.

Aangepaste openingsuren

“Dat is zeker goed nieuws”, zegt Toon Biermans van hotel-restaurant De Watermolen in Kasterlee. “Anderzijds is het voor ons nog toekomstmuziek, omdat deze mensen nog minstens 3 à 4 jaar hun opleiding moeten krijgen. De personeelskrapte bezorgt ons vandaag kopzorgen.” Door het gebrek aan helpende handen is Toon genoodzaakt om de openingsuren van zijn restaurant aan te passen. Op woensdag is het restaurant enkel nog voor hotelgasten open.

“Blije mensen is deel van beloning”

Het keukenteam van De Watermolen is nog niet op volle kracht. “Zolang het team van Tuur, onze chef-kok, niet versterkt is, moeten we tijdelijk deze maatregel nemen. We zoeken volop naar mensen – zowel flexi als vast – met vooral een hart voor horeca. Als ze de ervaring niet hebben, kunnen ze het hier dikwijls wel leren.”

Toon begrijpt dat jongeren opnieuw aangetrokken zijn tot het vak. “Er is niets zo plezant als mensen plezier een fijne avond te bezorgen. En dat is de kern van de horeca-stiel. Dat werkt in twee richtingen. Als mensen tevreden en enthousiast zijn, dan doet dat voor ons ook deugd. Da’s een deel van onze beloning.”