LiquisensCanva1_fefbfa4fe354cb57a7c591332b2ffb5d_800

Sustainable starter: Liquisens bouwt slimme oplossingen voor watergebruik

Duurzamer omgaan met water en daarbij ook kosten besparen, dat wil toch iedereen? Liquisens uit Edegem reikt haar klanten heldere inzichten en oplossingen aan door het slim monitoren van waterkwaliteit. Premoleg moet het uithangbord worden van deze missie. Met deze tool werken ze aan de veilige en snelle opsporing van legionella in sanitaire installaties en koeltorens.

De start-up van Steven De Schrijver en Erik Dehaen ontwikkelt slimme oplossingen voor watergebruik. “We verwerven data door het plaatsen van betaalbare sensoren in een watersysteem”, duidt Steven. “Door het toepassen van algoritmen op deze data verwerven we inzichten om het waterverbruik en het onderhoud te optimaliseren. We valideren onze algoritmen door offline analyses.”

Met Premoleg zit de onderneming volop in de ontwikkeling van zo’n tool. Premoleg moet legionella – een bacterie die in watersystemen voorkomt – snel kunnen opsporen via sensoren die aangesloten worden op waterleidingen. Die sensoren verzamelen data en met tussenkomst van AI-software kan de bacterie efficiënt worden opgespoord. Op dit moment wordt Premoleg uitgetest op verschillende demonstratielocaties en het is de bedoeling om tegen 2022 met het afgewerkte product naar bedrijven te stappen.

Preventief

Liquisens denkt vooral aan de industriële en sanitaire sector. “Hoewel het aantal legionella-uitbraken op grote schaal in België relatief laag is, blijft het voor veel bedrijven en organisaties een secure aangelegenheid”, legt Steven uit. “Wanneer een besmetting uitbreekt op plaatsen waar veel mensen samenkomen, heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de gezondheid van de aanwezigen, maar ook voor de reputatie van de organisatie. We denken hierbij vooral aan scholen, woonzorgcentra en hotels.”

Het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) en de Universiteit Antwerpen werken mee aan de ontwikkeling van Premoleg. Het project wordt ondersteund door de provincie Antwerpen in kader van een Vlakwa Open Call voor meer innovatie in de watersector. Liquisens maakt gebruik van een crowdlendingcampagne om de laatste euro’s op te halen voor het minimale doelbedrag van 40.000 euro.

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.