Een waterleidingnetwerk aanleggen is niet overal een evidentie. De kosten kunnen hoog oplopen of de geografie laat geen complex leidingsysteem toe. Bovendien woont 80 % van de mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water in afgelegen en moeilijk doordringbaar gebied. Jacob Bossaer en co-founder Pieter Derboven ontwikkelden hun decentraal zuiveringssysteem SolarAQ om ook op zulke plaatsen drinkbaar water te faciliteren.
“Onze technologie is modulair opgebouwd, zodat SolarAQ overal in de buurt van een waterbron opgezet kan worden”, legt Jacob uit. “De membraantechnologie laat toe om elk type water om te zetten in veilig drinkbaar water. Of het nu om zoet, zout of brak water gaat. Bovendien werkt SolarAQ volledig op basis van hernieuwbare energie en is het systeem vanop afstand te monitoren. Artificial Intelligence en cloudbewaking zorgen ervoor dat de kwaliteit van het gezuiverde water altijd gecontroleerd wordt.”
Op maat van overheden en bedrijven
Het decentrale waterzuiveringssysteem van BOSAQ werd al ingezet door de overheden van België, Ghana, Suriname en Oekraïne. Nu komen ook bedrijven aankloppen. Op de b2b-markt treedt BOSAQ op als onafhankelijk consultant en verkoopt ze decentrale waterzuiveringsinstallaties op basis van containers voor proceswater, op maat van elke klant.
“Elk project start met het SolarAQ-basisapparaat. De klant kan dan zelf de capaciteit in liter per uur en de energiebron (wind, water of zon) kiezen. Ook extra features zijn mogelijk op wens van de klant en de toepassing van het water”, aldus Jacob.
Tomorrowland ging een samenwerking aan met BOSAQ. Daarnaast werkte de Gentse onderneming succesvol samen met grote spelers als Shell, De Lijn, UGent en Algist Bruggeman. Het team van BOSAQ werd door Cleantech Flanders als allereerste onderneming beloond met de titel ‘Cleantech Hero’ in 2021.
Wereldwijde watervoorziening
BOSAQ werd opgericht in 2015 en heeft intussen al tien ingenieurs aan boord. Het sein voor Jacob om door te drukken met zijn project. Hij besliste om in een samenwerking met WinWinner een crowdlendingcampagne op te zetten om het werkkapitaal te verhogen.
“Onze campagne ging goed van start: na minder dan twee weken behaalden we het vooropgestelde doelbedrag van € 150.000”, blikt Jacob tevreden terug. “Binnen vijf jaar wil ik met SolarAQ in vier continenten aanwezig zijn en binnen tien jaar in de hele wereld.”
Investeren in de crowdlendingcampagne van BOSAQ kan nog tot en met 9 oktober 2021 via het platform van WinWinner.