“De coronacrisis heeft aangetoond dat duurzaamheid en duurzaam economisch herstel prioritair worden de volgende jaren”, vertelt Frank Vanhove, voorzitter BMP. “Wij geloven dat de bouwsector een cruciale rol speelt in het succes van deze relance. Met ons memorandum formuleren we enkele bedenkingen en definiëren we prioritaire acties naar de overheid toe om deze relance te stimuleren.”
BMP vraagt in zijn memorandum onder andere meer steun om digitalisering in de bouw te bevorderen om te voorkomen dat lokale actoren de digitaliseringstrein missen en de weg voor buitenlandse concurrentie vrijmaken. Daarnaast is het productieproces voor sommige bouwmaterialen erg energie-intensief. BMP stelt dat heffingen op de energieprijzen en de elektriciteitsprijzen de competitiviteit van lokale productie niet in het gedrang mogen brengen.
Matthias Diependaele vindt het memorandum “een goed document om mee aan de slag te gaan binnen de Vlaamse overheid.” Nadien kreeg de minister ook een rondleiding bij Gyproc® Saint-Gobain.
“Wij recycleren afgedankte gipsplaten telkens opnieuw, omdat gips oneindig recycleerbaar is”, vertelt Casper Van Trigt, plant manager Gyproc® Saint-Gobain. “Daarnaast zetten we ook steeds meer in op de modal shift, en introduceerden we eerder dit jaar een project waarin we samen met enkele partners afgedankt gips over het water vervoeren. Zo maken we onze ecologische voetafdruk kleiner. Gyproc® heeft ook grote ambities: tegen 2050 willen we CO2-neutraal zijn.”