Credit: Belga Image.

Sociale onrust in autogarages houdt aan

KORTENBERG/ZAVENTEM/ANDERLECHT/ELSENE - De spontane staking bij de garages van D’Ieteren, in onder andere Kortenberg, Zaventem, Elsene en Anderlecht, gaat voort. Ze begon vorige week donderdag nadat de directie bekendgemaakt had dat ze de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers wil terugschroeven.

“De situatie is maandag onveranderd. De staking gaat door en de mensen zijn gemotiveerder dan ooit”, zei vakbondsman Jean-Paul Selle­kaerts bij Belga. Volgens hem was er nog geen contact met de directie.

Volgens de bond maakte de directie in juni haar strategische visie bekend voor de garages van de groep, die de merken van de Volkswagen-groep invoert in België. Vorige week werd duidelijk dat die ‘drastische besparingen overweegt op verworvenheden van de werknemers waarover in het verleden onderhandeld is’.

De mensen legden vervolgens spontaan en voor onbepaalde duur het werk neer. “Dit plan van de directie is voor ons onbespreekbaar”, aldus de vakbondsman. “Alle verworvenheden die in 50 jaar opgebouwd zijn, worden van tafel geveegd. De werknemers moeten flink inleveren qua verloning en zouden meer moeten werken. Volgens ons zijn er andere besparingsmogelijkheden in de huidige managementstructuur bij D’Ieteren.”

De vakbond noemde de timing van de aankondiging slecht gekozen, nu de groep D’Ieteren erg goede resultaten en investeringen bekendgemaakt heeft.