De 28 laureaten voor 2021 zijn: DNS Belgium, Isoltechnics, Citrique Belge, Pall Life Sciences Belgium, Plan International België vzw, IDE Coffee Systems, Athlon, MUTLTIOBUS, De Watergroep, Pantarein Publishing, PMC Holding, Henkel Belgium Operations, Statik, Vitra, ViTeS, imec, NinaTrans, JT International, BONKA CIRCUS, Xylem, Hydro Building Systems Belgium NV, artoos group, MedioEurope, allnex Belgium, Departement Jeugd, Cultuur & Media Vlaanderen, Kim’s Chocolates, Care en Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.
Deze groep van Vlaams-Brabantse ondernamen vorig jaar acties om hun werking te verduurzamen en een positieve bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zij zetten onder meer in op meer milieuvriendelijke productieprocessen, duurzaam woon-werkverkeer, welzijn op het werk, biodiversiteit op het bedrijventerrein, transparante communicatie, duurzame innovatie en partnerschappen. Daarvoor worden ze nu beloond met het VCDO-label.
“Met het VCDO begeleiden we deelnemers aan de hand van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, legt Bie Gielen, VCDO-coördinatrice bij Voka Vlaams-Brabant, uit. “Bedrijven stellen een actieplan op maat van hun organisatie op en kunnen zo gericht werken aan duurzaam ondernemen. Dat verklaart ook het succes van dit charter, want in plaats van algemene en vage doelen na te streven, zet je als deelnemer concrete en relevante acties op, die bijdragen aan een internationaal erkend kader.”
“Ons lokale duurzaamheidsverhaal kreeg dankzij het VCDO een nieuwe dynamiek”, zegt Vitra België uit Diegem: “Collega’s zagen in dat ook kleine acties impact hebben en gingen niet alleen ideeën voorstellen maar ook zaken die we hier doen, thuis toepassen. De waardevolle ondersteuning van Voka is samen met de netwerkmomenten een bron van inspiratie en motivatie.” Bonka Circus uit Leuven: “Het VCDO hielp ons onze uitdagingen in kaart brengen en concretiseren. Zo geraakten we in een stroomversnelling die ons duurzaamheidsbeleid ten goede komt.”
Ook voor allnex uit Drogenbos bleek het VCDO het perfecte platform om duurzaamheid binnen het hele bedrijf te doen leven: “Het charter doet departementen functioneel samenwerken aan de tien acties die we elk jaar vooropstellen. Daarnaast biedt het charter ook een mooi kader om zowel intern als extern onze duurzaamheidsdoelen en -acties in de kijker te zetten.”