3

Teambuilders gezocht voor voedselbossen

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL - Give a Day, een matchingplatform voor vrijwilligerswerk, en vzw Food Forest Institute zijn op zoek naar bedrijven die zich willen inzetten om voedselbossen aan te planten. Er is bij verschillende voedselbossen ruimte beschikbaar om in totaal méér dan 50.000 bomen te planten. De aanplantlocaties liggen verspreid over heel België, dus ook in Vlaams-Brabant en het Brusselse.

Een voedselbos is een door mensen gecreëerde habitat van planten, bomen en struiken met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Op een halve dag tijd kan je met een team vanaf 20 personen al een heel voedselbos aanplanten; een geconcentreerde inspanning maakt een grote en langdurige impact voor de omgeving.

Partnerschappen

Give a Day werkt enerzijds samen met lokale besturen die een licentie kopen voor het gebruik van het matchingplatform. “De betrokken gemeente of stad kan vervolgens lokale verenigingen toegang verlenen tot het platform, met de bedoeling vacatures voor vrijwilligerswerk te plaatsen”, zegt Hannelore Hectors, Partner Manager van Give a Day. Anderzijds kunnen ook bedrijven partner worden van Give a Day, en inzetten op corporate volunteering binnen of buiten de werkuren. “Maar sociale teambuildings behoren eveneens tot de mogelijkheid. In dat kader doen we samen met het Food Forest Institute een oproep aan bedrijven om mee te werken aan het aanplanten van voedselbossen.”

Voordelen

Met het initiatief kunnen de deelnemende bedrijven hun Corporate Social Responsability (CSR) boosten, de natuur en biodiversiteit een zetje geven en werken aan de coherentie binnen het team na de zware coronapandemie.  “Iedereen kijkt er toch naar uit om met de collega’s even buiten de handen uit de mouwen te steken om het team en het gemoed terug te activeren”, zegt Hannelore Hectors nog. Voor de aankoop van het plantgoed betalen bedrijven 100 euro per deelnemer voor een werkdag in de natuur.

Aanmelden en planten

Bij het planten van bomen dienen de seizoenen gevolgd te worden: de aanplanting is mogelijk van 15 november tot 15 december 2021 en van 15 januari tot 15 februari 2022. Meld je team aan bij Give a Day door een e-mail te sturen naar hannelore@giveaday.be. Meteen kan dan de datum en de locatie vastgelegd worden. Give a Day is actief in heel België, en werkt momenteel vanuit een kantoor in Antwerpen. Het is de bedoeling op termijn een tweede vestiging, in het Brusselse, te openen. Bij Give a Day werken een 10-tal krachten.