Gutami_Afbeelding

Meer doen met energie dankzij batterijen

Je kon er niet omheen kijken. Overal kopten de kranten dat de energieprijzen de afgelopen maanden flink gestegen zijn. Voor mensen met een variabel contract zou de energiefactuur zelfs met zo’n 130 euro de hoogte ingaan. “Dat doet niet alleen de vraag naar zonnepanelen, maar ook naar batterijsystemen stijgen. De opslag van energie wordt almaar belangrijker”, weet Marina Doggen, ceo van Gutami Solar.

Voor wie de stap naar groene energie heeft gezet en met het wegvallen van de terugdraaiende teller is de meest interessante vorm van energieconsumptie om energie te verbruiken wanneer die geproduceerd wordt. Overdag dus. Maar nu telewerk geen verplichting meer is en mensen weer vaker naar het kantoor gaan, zal de piek van hun energieconsumptie vooral ’s avonds komen te liggen. Een energieopslagsysteem vormt dan een slimme oplossing.

“Met de invoering van de slimme meter zijn batterijen nog belangrijker geworden. Op die manier kan je ’s avonds toch terugvallen op eigen opgewekte energie en gaat de opgewekte energie die niet verbruikt werd ook niet verloren”, aldus Marina Doggen.

Het goede nieuws is dat er een beroep kan worden gedaan op premies. Voor batterijen kan een maximale subsidie van 2.550 euro worden toegekend. “Hoe sneller je die aanvraag doet en een batterij plaatst, hoe voordeliger. De premie voor batterijen zal immers jaarlijks worden afgebouwd tot die in 2024 helemaal verdwijnt”, klinkt het.

Modulair

Voor bedrijven vormen batterijsystemen eveneens een interessante oplossing. Ook al zit de piek van hun verbruik vaak overdag, ook ’s nachts verbruiken bedrijfsgebouwen heel wat. Denk bijvoorbeeld aan het sluimerverbruik van computers of servers.

“De slimme switch naar groene energie is er een die in stappen kan gebeuren. Zo zijn batterijsystemen modulair op te bouwen. Je gaat daar zo ver in als je wilt. Beschik je als bedrijf bijvoorbeeld al over een behoorlijk aantal zonnepanelen, maar is het budget niet voorhanden of is de nood er niet om meteen eenzelfde capaciteit aan batterijen te installeren? Dan kan je starten met een kleinere installatie, al is het maar om dat sluimerverbruik ’s nachts al te dekken”, vertelt Marina Doggen. “

Bedrijven kunnen ook terugvallen op de verhoogde investeringsaftrek, die niet van 13,5, maar van 25% voordeel oplevert en dat tot eind 2022. “Met Gutami Solar stellen we ons op als een partner en bekijken we waar we een meerwaarde kunnen bieden, zij het met zonnepanelen, batterijen of laadinfrastructuur. We begeleiden klanten in het volledige proces.”

Gutami Solar Projects is dé Vlaamse expert in zonnepanelen.