Het overlijden komt volgens insiders eerder onverwacht. Eenvoud en engagement, aimabel en sociaal, het waren allemaal begrippen die Julot Cras kenmerkten. Julot Cras was een beetje Waregem, Waregen was meer dan een beetje Julot Cras.
Als ondernemer kwam hij al heel snel op de bres te staan van het familiebedrijf dat een traditie heeft die teruggaat tot in 1878. Toen zijn vader (August Cras, die tevens burgemeester is geweest van Waregem van 1945 tot in 1957,) kwam te overlijden, kwam Julot in het familiebedrijf meteen aan het roer te staan, ook al was hij nog geen dertig jaar. Hij zou de zaak tot in de jaren zeventig leiden en vooruitstuwen, samen met zijn broer Jacques. Julot was de commerciële man, Jacques meer de man van de financiën. Onder hun impuls verhuisde het kleine familiebedrijf destijds van de Stationswijk naar de bedrijvenzone aan de rand van Waregem, waar het nu nog is gevestigd.
De huidige CEO Frederic Cras (Julot was zijn oom) nam de fakkel van zijn vader over in de jaren negentig. Julot had toen al met met zijn zonen Filip en Stefaan andere ondernemerswegen (de Zultse bedrijven Ceve en Cravan) ingeslagen.
Sport en cultuur
Julot Cras ontpopte zich in zijn leven als een eenvoudige roerganger met een groot hart voor zijn stad. In voetbalstad Waregem zal hij herinnerd worden als voorzitter (19 jaar lang) van KSV Waregem tijdens de jaren zeventig en tachtig. In deze periode werden met de bekerwinst in 1974 en het bereiken van de halve finale van de UEFA-Cup in het seizoen 1985-1986 enkele opmerkelijke successen geboekt. Ook later bleef hij de club trouw in woord en daad en droeg hij de titel van ere-voorzitter.
Hendrik Ghistelinck wijst namens de Waregemse erfgoedvereniging De Statievrienden (die onder meer boeken uitgeeft over het verleden van Waregem) ook op de grote verdiensten van Julot Cras op de culturele scène. “Julot stond acht jaar terug aan de wieg van onze vereniging en was er ook de peter en mede bezieler van”, aldus Hendrik Ghistelinck die met Julot Cras een dichte vriend verliest.
Getuigenissen uit de eerste hand
De Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem wijst op zijn beurt ook op de historische bijdrage die de familie Cras heeft voor Waregem. “Zo heeft August Cras, vader van Julot, de hele site rond het huidige Regenboogstadion tot ontwikkeling gebracht, van moerasgronden naar een leefbare omgeving”, aldus de burgemeester. “Julot heeft zijn stempel gedrukt op diverse wijzen: als ondernemer en als mede bezieler van de voetbalclub. Julot was graag gezien, was ook overal te zien en was altijd bereid om iets te doen voor de gemeenschap.”
Ook de Waregemse ondernemer Paul Renson heeft Julot Cras goed gekend en heeft vooral lof voor eenvoud. “Overal waar hij kwam had hij een attentie”, aldus Renson. “Wat mij betreft was hij voorbestemd om ook politiek actief te zijn en destijds burgemeester te worden, maar zijn echtgenote wilde dat niet. Julot engageerde zich dan maar op veel andere manieren. Een onvergetelijk figuur, een fantastische mens.”
Julot Cras zelf zei dat hij niet aan politiek wilde doen omdat hij moeilijk kon ‘schipperen’.
Humor is de zwemgordel op de rivier van het leven
In één van zijn zeldzame interviews (voor de Waregemse erfgoedvereniging) zong Julot Cras enkele jaren terug de lof over Waregem, het heerlijkste plaatsje op de wereld, zoals hij het zelf noemde. Hij had het ook over zijn hobby’s (paardrijden en golf), zonder voorbij te gaan aan zijn allergrootste hobby: praten met de mensen en samen met hen een pint drinken.
Julot benadrukte graag ook het belang van humor in het leven. “Humor is de zwemgordel op de rivier van het leven”, zoals hij dat mooi zei.
foto: Julot Cras (met dank aan Hendrik Ghistelinck, De Statievrienden)