deze-17-start-ups-behoren-tot-de-nieuwe-lichting-van-het-birdhouse-accelatorprogramma

Accelerator breidt uit naar Brussel en zet in op veroudering en langer leven

BRUSSEL - Meer en meer start-ups richten hun activiteiten op de economie van langer leven. Het feit dat mensen in deze tijden van snelle technologische vooruitgang steeds ouder worden en hun leeftijd op een vitalere manier willen beleven, biedt een vruchtbare bodem met gouden kansen voor jonge bedrijven. Voor hen lanceert accelerator Birdhouse, samen met Belfius Insurance, een verticaal acceleratorprogramma onder de noemer Aging & Longevity.

Start-ups die deelnemen aan het Aging & Longevity-programma krijgen hands-on begeleiding bij het schalen van hun onderneming van internationale en gevestigde experts en partners met ruime ervaring in deze groeiende sector. Het programma is geïnspireerd op het algemene programma van Birdhouse en beide programma’s zullen parallel lopen. Start-ups kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de eerste editie van het programma, die begin november van start gaat. Nieuw is dat de accelerator in navolging van de huidige vestigingen in Gent en Antwerpen ook een vestiging opent in Brussel en zich dus voor het eerst ook richt tot start-ups die buiten Vlaanderen gevestigd zijn.

Uitdagingen 

Voor het nieuwe verticale acceleratorprogramma heeft Birdhouse zes grote maatschappelijke uitdagingen gedefinieerd binnen het domein Aging & Longevity waar start-ups hun pijlen op kunnen richten. Dat deed het samen met ‘aging experten’ Dirk Schyvinck (auteur van het boek ‘Wat als we straks 100 worden?’) en Keren Etkin (TheGerontechnologist, AgeTech experte uit Israël). Deze uitdagingen vertalen zich in zes domeinen: gezond en fit ouder worden, mentaal & cognitief welzijn, mobiliteit & transport, slim langer zelfstandig wonen & woonzorg, financieel welzijn en sociaal welzijn (buurten om langer samen te leven).

Vooroordelen opzij zetten

“We moeten onze vooroordelen over het gebruik van technologie door een ouder wordende bevolking opzij zetten”, zegt Dirk Schyvinck. “Technologie biedt zo veel mogelijkheden om de gezondheid en bij uitbreiding alle aspecten van het dagelijks leven van vijftigplussers te verbeteren, en die kansen liggen voor het grijpen. Technologische innovatie leek lange tijd niet bestemd voor ouderen, maar de pandemie heeft aangetoond hoe snel deze doelgroep in staat is geweest om e-commerce of e-working op te pikken. Door als één van de eersten in te spelen op aging & longevity, verkent Birdhouse een domein dat de komende jaren enorme groeikansen biedt. En door haar knowhow en kennis als accelerator te koppelen aan de expertise van domeinspecialisten en partners, kan het start-ups die binnen dat domein actief zijn naar de internationale markt brengen.”

Internationale experts 

Deelnemers krijgen toegang tot het reeds uitgebreide en op maat gemaakte acceleratorprogramma van Birdhouse. Hierbij kunnen zij gebruikmaken van de expertise van meer dan 120 mentoren en advisors, 25+ partners en 50.000 euro aan financiering. Binnen het Aging & Longevity-programma komt daar nog eens de expertise bij van internationale professionals uit hun vakgebied, waaronder Keren Etkin (Israëlische AgeTech experte), Geert Houben (oprichter Cubigo), Floris Venneman (Mede-oprichter The Aging Group / Bureauvijftig), Sjoerd Wennekes (mede-oprichter scale-up Tover), Kris Verburgh (Auteur en aging expert) en Ger Schuivens (oprichter CRDL, Nederlandse scale-up actief in Aging).

Bovendien krijgen deelnemers de mogelijkheid om samen te werken met een aantal gerenommeerde partners. Zo krijgen ze via The Aging Group (Bureauvijftig) uit Nederland toegang tot een panel van meer dan 6000 mensen (leeftijdscategorie: 48-104) waarbij ze hun product, dienst of businessmodel kunnen aftoetsen. Daarnaast helpt Roularta Healthcare bij het genereren van persaandacht naar zorgprofessionals in de sector toe en wordt er samengewerkt met een grote speler in de markt van woonzorgcentra om pilootprojecten te lanceren.

Brussel 

In navolging van Gent en Antwerpen zal Birdhouse zijn acceleratorprogramma nu ook aanbieden in Brussel. Zo hoopt de accelerator een mix van Brusselse, Vlaamse, Waalse alsook internationale start-ups uit diverse sectoren aan te trekken. De primaire communicatie van de accelerator zal daarom voortaan in het Engels verlopen. Jan-Willem Callebaut (oprichter Birdhouse): “We merken al jaren dat we een groot deel van het start-up ecosysteem in Brussel vanwege een taalbarrière veel minder bereiken dan het Vlaamse. Om een idee te geven: we halen nu al 5 jaar op rij minstens 500 inschrijvingen per half jaar voor onze accelerator, minstens 90% daarvan kwam steeds uit Vlaanderen. Er is voor Birdhouse dus nog een enorm potentieel om ook in Brussel actief te zijn en vice versa geloven wij dat een programma zoals dat van Birdhouse in het Brusselse ecosysteem zeker zijn plaats kan hebben naast andere gevestigde spelers die er reeds actief zijn.”