Coorevits Gino

Gino Coorevits vecht rijkentaks aan

KORTRIJK - Gino Coorevits, gewezen advocaat en doorgegroeid tot ondernemer-investeerder, trekt juridisch van leer tegen de zogenaamde effectentaks van de overheid. De fiscus wil 'rijke Belgen' nog bijkomend belasten. 

De West-Vlaming Gino Coorevits (70) woont en verblijft en werkt momenteel in Oostenrijk. Met zijn investeringsholding Portus laat hij zich dezer dagen juridisch gelden tegenover de fiscus, zo meldt de krant De Tijd. Coorevits trekt naar het Grondwettelijk Hof om de wet op de effectentaks aan te vechten. Die wet bepaalt dat een aparte jaarlijkse taks van 0,15 procent wordt ingevoerd op al wie een vermogen heeft van meer dan 1 miljoen euro. Portus is vooral bekend als investeringsmaatschappij (bedrijven, vastgoed).

De fiscus gaat uit van een onweerlegbaar vermoeden van belastingsontwijking als er in hoofde van één persoon of één vennootschap meerdere effectenrekeningen bestaan, zoals bij Portus het geval is. Volgens Coorevits is dat onweerlegbaar vermoeden een aberatie. De fiscus wil ook niet dat aandelen aan toonder omgezet worden naar aandelen op naam. Ook daar tekent Portus nu verzet tegen aan.

Gino Coorevits is één van de weinige Belgen die deze strijd aangaat. Ook GBL, de holding van de overleden miljardair Albert Frère, heeft de fiscale koe de bel aangebonden.

foto: Gino Coorevits (foto de Tijd)