martens pol

Bruggeling Pol Martens brengt postuum eerbetoon aan ondernemer en mediafiguur Guido Depraetere

BRUGGE - Guido Depraetere, die precies vijfien jaar terug (12 augustus 2006) het aardse bestaan ruilde voor de eeuwigheid - wordt dezer dagen online en postuum geëerd. Met dank aan Pol Martens, die een verwoed verzamelaar is van affiches die betrekking hebben op de geschiedenis van Brugge of op Brugse figuren.   

Guido Depraetere was een rasechte ondernemer. Hij stond onder meer aan de wieg van de commerciële tv-zender VTM, in 1989. Zijn zin voor entrepreneurship is voer voor een managementcursus aan aspirant-ondernemers. Met zijn eigen komische theatershows rond de figuur Baziel toonde hij zich ook een bevlogen cultuurondernemer. Depraetere liet met zijn kortverhalen over Baziel zalen vol lopen. In Guido Depraetere brandde het ondernemersvuur al van jongs af aan. Dat bewees hij onder meer door op prille leeftijd geld te verdienen als DJ. Minder bekend is dat Depraetere ook enkele jaren politiek actief was.

Bruggeling Pol Martens heeft in de loop der jaren naar schatting al een 10.000 Brugse affiches verzameld. Ooit moet dit fraaie verzamelwerk in een expositie worden gegoten. Rond deze tijd laat Martens online en via zijn facebookpagina het licht schijnen op de historische figuur die Guido Depraetere was. Daar horen verkiezingsaffiches bij alsook affiches waarop de komst van Studio Barcka (de DJ-act van Guido Depraetere) wordt aangekondigd. Depraetere liet ook met Studio Barcka een onvergetelijke indruk bij het jonge volkje dat de Brugse feestzalen opzocht.

Brugs grapje over Guido

De politieke loopbaan van Depraetere omvat twee termijnen als gemeenteraadslid. Als jonge politicus toonde hij zich ook een marketeer avant-la-lettre. Zo liet hij zijn verkiezingsaffiches aanbrengen aan de onderzijde van een Brugse ophaalbrug. Als de brug werd opgetrokken kregen de wachtende automobilisten steevast de propaganda van de jonge politicus Depraetere te zien. In Brugge gaat er een grapje als volgt. Ken je dat kluchtje van die vier Bruggelingen? Er waren eens een DJ, een politieker, een televisiemaker en een moppenntapper. En ze heetten alle vier Guido Depraetere.

foto: Mike Verdrengh en Guido Depraetere