atlas

Hoe gebruik je verworven kennis om je productie te verbeteren?

Tijdens de ontwikkeling van producten vergaren experts in bedrijven veel expertise, maar die kennis wordt vaak onvoldoende opgeslagen, zodat ze niet optimaal ingezet kan worden bij volgende projecten. Daarom ontwikkelden specialisten van onderzoekscentrum Flanders Make verschillende methodes om verworven inzichten te bewaren in bepaalde modellen en zo de productie te verbeteren.

Bij het afronden van een R&D-proces heb je als bedrijf niet alleen aan innovatie gedaan, maar ook een schat aan nuttige informatie verzameld. “Het probleem is dat die domeinkennis te vaak alleen in het hoofd van de betrokken experts blijft steken”, zegt Paola Campestrini, cluster manager design & optimisation bij Flanders Make. “Zo kun je ze niet ten volle aanwenden voor andere plannen en bovendien raak je ze helemaal kwijt als die ervaren werknemers het bedrijf verlaten.”

Het is niet vanzelfsprekend om domeinkennis goed vast te leggen, je moet er tijd en geld in investeren. “Maar op de langere termijn zal het je bedrijf grote voordelen opleveren”, benadrukt Campestrini. “Door lessen te trekken uit gedane projecten, zal je steeds sneller en goedkoper kunnen werken.”

Digitale tweelingen

Een van de modellen waarmee je technische expertise doeltreffend kunt valoriseren, is dat van de digitale tweelingen (of digital twins). Een digitale tweeling is een virtuele representatie van een fysiek product, die ontstaat in de vroege ontwerpfase van de productontwikkeling en tijdens de volledige levenscyclus van het product geüpdatet wordt. Het gedraagt zich net zoals het fysieke systeem of zoals een bepaald aspect van dat systeem, waardoor je dus een minutieus beeld krijgt van de werkzaamheid.

Flanders Make hielp onder meer autofabrikant Toyota om met digitale tweelingen gedetailleerde kennis over het transmissiesysteem van auto’s te bewaren en benutten. De virtuele dubbelgangers worden onder meer gebruikt om deze technologie stiller te laten functioneren. Zeker bij elektrische voertuigen, die sowieso stiller rijden, wordt het minste geluid namelijk al snel als storend ervaren.

Eenvoudigere modellen

Er bestaan ook eenvoudigere modellen, in een CAD (Computer Aided Design) omgeving, die toegankelijker zijn voor kleinschaligere ondernemingen. Experts van Flanders Make gebruikten dergelijke modellen om een boost te geven aan de ontwikkeling van beademingstoestellen door het jonge bedrijf Gear Up Medical. Deze onderneming werd door twee Gentse broers opgestart in het begin van de coronacrisis, toen er werd gevreesd voor een tekort aan beademingsapparatuur.

“De technologische kennis van experts maakte het mogelijk om een zeer doeltreffende optimalisatie van het product uit te voeren”, legt Campestrini uit. “Dankzij deze inbreng kon een zo klein en goedkoop mogelijke motor geselecteerd worden. De totale energie-efficiëntie van het apparaat werd bijna met de helft verbeterd.”

Data-analyses versnellen

Ook data-analyses kunnen met modellen zoals een knowledge graph, opgebouwd met inzichten van ervaren werknemers, heel sterk versneld worden. “Uiteraard is artificiële intelligentie (AI) erg belangrijk, maar menselijke intelligentie blijft cruciaal om nuttige verbanden te vinden in de gigantische massa aan gegevens in de databanken van bedrijven”, stelt Campestrini.

“Bij data-analyse spendeer je vaak 80 procent van de tijd aan het verzamelen van data uit diverse bronnen en aan het ‘schoonmaken’ van deze data, waarna je eindelijk kunt zoeken naar waardevolle correlaties voor je productieproces. Maar met goede modellen zoals een knowledge graph kun je die voorbereidende stappen veel sneller en gemakkelijker uitvoeren, met een grote tijdswinst als gevolg.” Flanders Make ondersteunde zo onder andere Atlas Copco, specialist in industriële productiviteitsoplossingen, bij het benutten van grote hoeveelheden data om de efficiëntie van het productieproces van compressoren te verhogen.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria bij de vijf Vlaamse universiteiten.