In 2016, tijdens een wandeling langs de Schelde in zijn thuisdorp Ename (Oudenaarde), merkte brouwer Sam Vanderstraeten grotere hoeveelheden wilde hop op. Vanuit zijn drang naar experimenteren, oogstte hij een kleinere hoeveelheid, waar hij een eerste “proefbrouwpoging” mee deed.
“Omdat ik niet meteen helemaal tevreden was met het resultaat, werkte ik vervolgens 4 (oogst)jaren verder tot ik bereikt had wat ik wou bereiken”, vertelt Sam. “Wilde hop heeft niet zo’n labo analyse erop kleven, waardoor je vooral zelf moet experimenteren en verder de natuur zijn ding laten doen.”
Zelf geoogst
Met een groep vrijwillige bierenthousiastelingen trok Sam in september op pad om voldoende wilde Oudenaardse hop te oogsten voor een volwaardig brouwsel. Eens de ranken waren binnengehaald, konden alle bellen zorgvuldig met de hand worden geplukt om dan later te verwerken in Cuvée Congé. Na het plukken, werd de hop gedroogd, vacuüm verpakt en ingevroren om zoveel aroma’s en kwaliteiten te behouden.
Naast wat tarwe, is het bier gebrouwen met 100% Maris Otter mout. Deze mout staat bekend voor zijn superieuere moutkwaliteiten, wat je ook kan merken in volmoutige karakter van het bier.
33 cl verlof in een glas
“De naam Cuvée Congéstaat voor genieten. Verlof nemen en efkes tot rust komen”, aldus Sam. “33 cl inschenken en genieten alsof je op verlof bent.”
Het unieke Oudenaardse bier van 7,5 % Alc.Vol. heeft een volmout karakter met een stevige, fruitig/vegetale strakke hoppigheid waarbij zowel de bitters als aroma’s naar boven komen. Mooi droge afdronk en stevig gesatureerd en dito schuimkraag.
Exclusief bij Café Bonjour
Sinds donderdag 15/07 is Cuvée Congé exclusief te verkrijgen bij Café Bonjour in Oudenaarde (Einestraat 30, Oudenaarde) of bij de brouwerij zelf www.HopSaSam.beer
“Denk eraan: op = op, want ik heb momenteel geen Oudenaardse wilde hop meer liggen…”, voegt Sam nog toe.