1

Identiteitsapp tankt 24,7 miljoen

BRUSSEL - De zeven oprichters van identiteitsapp itsme® verwelkomen een nieuwe aandeelhouder: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Het overheidsfonds investeert 14,5 miljoen euro in de app, en verwerft daarmee 20% van de aandelen. Zes andere aandeelhouders, allen actief in de bank- en telecommunicatiesector, brengen elk ook nog extra kapitaal in, wat de totale kapitaalverhoging op 24,7 miljoen euro brengt. In België wordt de app al door 3,5 miljoen burgers gebruikt. 

De kapitaalverhoging is een belangrijke nieuwe stap richting een Europese digitale identiteit. In Europa zijn er maar weinig oplossingen die zo’n ruim bereik hebben als itsme®. Meestal blijven identiteitsapps beperkt tot een initiatief van de overheid, terwijl itsme® een consortium is van zeven privébedrijven: Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, ING België, KBC Bank, Orange Belgium, Proximus en Telenet. Zij krijgen nu het gezelschap van de FPIM.

“itsme® is bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. De app heeft op korte tijd een enorme maatschappelijke relevantie gekregen, en heeft bovendien alle troeven in handen om ook Europees een rol te spelen. Gegeven het strategisch belang van itsme® voor de overheid én onze ambitie om Belgische kampioenen met internationale ambities te ondersteunen, is het dan ook niet meer dan logisch dat we hier mee rond de tafel schuiven,” zegt Tom Feys, Chief Investment Officer van de FPIM. Als nieuwe aandeelhouder wil de investeringsmaatschappij dus ook de Europese ambities van itsme® een duw in de rug geven. De Belgische identiteitsapp zette recent zijn eerste stappen in Nederland: ook Nederlandse burgers kunnen nu een itsme®-account aanmaken.

Extra kapitaalinjectie

Bovenop het verse kapitaal van 14,5 miljoen euro hebben 6 aandeelhouders van het eerste uur besloten om zelf ook een bijkomende investering te doen. Ze brengen elk 1,7 miljoen euro in itsme®. Ze willen daarmee verder investeren in het groeiende ecosysteem gelinkt aan de digitale identiteit. Vandaag wordt itsme® gebruikt om zich online te identificeren, in te loggen, transacties te bevestigen, en documenten digitaal te ondertekenen. In de toekomst dienen zich echter tal van nieuwe mogelijkheden aan. “De markt van digitale identiteiten en digitale wallets is strategisch van groot belang, en de coronacrisis heeft dit nog verder benadrukt. Zo zou itsme®, met zijn sterke focus op veiligheid en privacy, ook in de strijd tegen online fraude of bij het delen van andere data dan je identiteitsgegevens een rol kunnen spelen. We vinden het erg belangrijk om daarin te blijven investeren, en zijn dan ook bijzonder verheugd FPIM te kunnen verwelkomen als aandeelhouder,” duidt Michael Anseeuw, voorzitter van itsme®. Drie jaar geleden brachten de bestaande aandeelhouders al 13,8 miljoen euro in.

Over itsme®

Sinds 2017 is de itsme®-app de eenvoudige en veilige referentie in mobiele identificatie en bescherming van privacy in de digitale wereld. itsme® werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC/KBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds.