Starters-hardlopen

Kwart meer starters in onze provincie

Tijdens de eerste helft van dit jaar waagden maar liefst 60.111 Belgische starters de sprong naar het ondernemerschap. Dat zijn er een kwart meer dan de ruim 45.000 starters op hetzelfde ogenblik in coronajaar 2020. Minstens even opvallend is dat het er ook bijna 14% meer zijn dan de 52.760 starters tijdens de eerste zes maanden van 2019, toen er van de gezondheidscrisis nog geen sprake was. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO bij Graydon opvroeg en analyseerde. "Wellicht zitten er bij de starters van dit jaar ook ondernemers die eigenlijk vorig jaar al van wal hadden willen steken, maar toen op pauze hebben gedrukt omwille van corona", verklaart Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, voor een deel de bijzonder gunstige score.

“Maar ook los daarvan blijft het opmerkelijk dat opnieuw zoveel kandidaten de sprong waagden, terwijl we zeker tijdens de eerste maanden van dit jaar nog in volle crisis zaten en we pas sinds kort geleidelijk uit het dal aan het kruipen zijn”, aldus Van Assche. “Wie echt wil ondernemen, laat zich duidelijk door niets of niemand tegenhouden. Van zodra er een tikkeltje meer perspectief is, maken ze de klik. Dat bleek trouwens ook al tijdens de tweede helft van 2020, toen we een spectaculaire inhaalbeweging zagen van het aantal starters, ten opzichte van de eerste jaarhelft. Waardoor 2020 uiteindelijk toch opnieuw een recordjaar werd, met net iets meer starters dan in 2019. Als deze trend zich ook dit najaar doorzet, door het verder wegdeemsteren van de coronacrisis, gaan tegen eind 2021 andermaal alle startersrecords sneuvelen.”

Er zijn in onze provincie meer dan 10.000 starters genoteerd, een stijging van net geen kwart. Maar het zijn vooral de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen die met scores van respectievelijk +36,27% en+30,68% de grootste relatieve groei optekenen in de vergelijking tussen dit en vorig voorjaar. “Het optimisme en vooral de daadkracht van al deze starters verplicht ons om samen met hen te dromen van – opnieuw – een mooie economische toekomst, en om daar samen hard aan te werken”, besluit Danny Van Assche. “Met zoveel nieuw startersbloed bovenop al die veerkrachtige gevestigde ondernemers, is de relance in goede handen.”