Conjunctuurbarometer

KMO’s hebben positieve vooruitzichten

MECHELEN - Voor het eerst in 15 maanden bereiken de aanwervingsintenties bij KMO’s weer het peil van vóór corona. Dat blijkt uit de meest recente inzichten uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 615 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het derde kwartaal 2021. Met een betrouwbaarheidsniveau van 95% is de foutenmarge voor de totale populatie beperkt tot 3,9%.

Maar liefst 36,1% van alle kmo’s plant in juli tot september personeel aan te werven; het gaat ook weer meer om extra personeel (bij zeven op de tien), en minder om vervangingen (bij vier op de tien kmo’s).

De ontslagintenties zitten weer op het niveau van voor corona. 5,7% plant een ontslag, terwijl dit vorig kwartaal nog één op tien (11,4%) was.

Er is ook een verdere daling van de nood om beroep te doen op ‘tijdelijke werkloosheid omwille van corona’. Het percentage dat tijdelijke werkloosheid zal inroepen, daalt verder tot 18,4%; of minder dan één op vijf kmo’s. Slechts 7,5% weet het nog niet. De onzekerheid omtrent corona neemt verder af.

Last but not least: meer dan vier op tien kmo’s (44,7%) verwacht een stijging van het werkvolume; ook dit is beter dan vorig kwartaal (30,5%) en het hoogste niveau in de laatste 10 jaar.

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx duidt de cijfers. “De daling in de coronacijfers en vooral de lopende vaccinaties zorgen eindelijk voor hogere aanwervingsplannen bij de kmo’s. Na 15 maanden zitten we opnieuw op het niveau van voor de crisis. We meten opnieuw een hoog optimisme wat betreft het werkvolume: meer dan vier op tien verwacht een toename; dit is het hoogste niveau in de laatste 10 jaar. Hoe groter de kmo, hoe groter het optimisme qua werkvolume én de interesse om aan te werven. Bij de grote kmo’s zijn de intenties tot aanwerven dan ook dubbel zo hoog: acht op de tien willen aanwerven. Bij de kleinste kmo’s (van minder dan 5 werknemers) gaat het om één op de vier kmo’s (24,3%). Ook de andere parameters (ontslagintentie en nood tijdelijke werkloosheid) evolueren gunstig.”