Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, is content, maar wil niet te vroeg victorie kraaien: “De economie trekt weer aan en onze ondernemers geloven er duidelijk in. Als we de POL-grafiek van het afgelopen jaar bekijken, zien we uit welke diepe kloof het ondernemersvertrouwen is geklommen. Dit toont opnieuw aan hoe veerkrachtig onze ondernemers zijn en hoe snel ze zich herpakken van zodra ze een lichtpunt zien, alle moeilijke omstandigheden ten spijt. Dat betekent echter niet dat we er al zijn. Ondanks globale stijgende cijfers blijven er nog heel wat verschillen tussen sectoren en grootte-ordes van bedrijven. Veel kmo’s zitten nog in een precaire financiële situatie en niet alle beperkingen zijn intussen al opgeheven, waardoor heel wat ondernemingen nog niet op volle capaciteit kunnen draaien. En zolang ze nog met de handrem op moeten werken, mag de overheid hen niet loslaten. Daarom vragen we de verlenging van het Vlaams Beschermingsmechanisme tot al zeker eind september, net zoals de tijdelijke werkloosheid omwille van corona, zodat onze kmo’s de lopende kosten tijdens hun heropstart kunnen blijven dragen. De belangrijkste conclusie uit deze zomerPOL is in elk geval dat er positivisme in de lucht hangt en dat is terecht. Nu de vaccins aanslaan, mag het leven en de economie ook weer vrijgelaten worden. De beste manier om bedrijven opnieuw te laten groeien en bloeien, is om ze gewoon te laten doen waar ze goed in zijn: ondernemen.”
Trampoline-effect
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, knikt bevestigend: “Limburgse ondernemers die blakend van vertrouwen de zomer ingaan: dat zien we uiteraard graag. Na het diepste dal dat onze Limburgse economie heeft gekend, zien we nu het trampoline-effect voluit zijn werk doen met een zeer snelle herneming, verder versterkt door de heropening van nagenoeg alle sectoren. Toch is er, nu de cijfers weer mooi in de plus gaan, absoluut geen plaats voor euforie. De weg naar een echt herstel zal nog zeer lang zijn. Bovendien zal het stoppen van de steunmaatregelen in een aantal sectoren nog zijn weerslag moeten kennen. De ongeziene economische krimp van vorig jaar kan maar goedgemaakt worden met langdurige en duurzame economische groei. Inflatiedreiging, zeker met ons systeem van automatische loonindexatie, en de wereldwijde bevoorradingsproblemen in veel sectoren baren op dat vlak zorgen.”
En Lemmens besluit: “Het is cruciaal dat het vertrouwen nu op een hoog niveau kan standhouden en de broodnodige groei geschraagd wordt. Daar kan enkel een krachtig economische beleid voor zorgen. Historisch lage overheidsinvesteringen moeten fors worden opgekrikt. En niet enkel mooie woorden in het regeerakkoord over arbeidsmarkthervormingen, maar daden. De werkzaamheidsgraad moet nu echt dringend omhoog, willen we het herstel niet als een pudding in mekaar laten zakken. De hand over hand toenemende arbeidsmarktkrapte doet nu al Limburgse bedrijven afzien van geplande nieuwe investeringsprojecten. Alleen maar omdat ze de mensen er toch niet voor vinden. Terwijl er in Limburg nog duizenden intensief tijdelijk werklozen op de bank zitten, die zich nog tot eind september niet beschikbaar hoeven te stellen. Ook hier missen we de nodige flexibiliteit. En dat is bijzonder pijnlijk in een periode waar we de extra groei meer dan ooit kunnen gebruiken.”